Konglomerat

Fra Edøy i Møre og Romsdal. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Konglomerat
Monomikt konglomerat fra Tisleia.
Konglomerat
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Konglomerat er en grovkornet sedimentær bergart som består av avrundede steiner som ligger innleiret i en finkornet masse. Den er sammensatt av grus, stein og blokker (boller) i en masse av sand, silt eller leire (matriks), og bindes sammen av mineraler utfelt i rommet mellom kornene (sement). Bollene er i hovedsak avrundet og kan ha ulike opphavsbergarter. De avrundede bollene er det som definerer konglomerat. Er bollene spisse og kantete kalles det for breksje. For å klassifisere denne bergarten brukes kornstørrelse på bollene, tekstur og sammensetning. Konglomerat finnes flere steder i Norge.

Faktaboks

Uttale
konglomerˈat
Etymologi
av latin ‘sammenhopet’

Tekstur

Teksturer refererer til forholdet mellom matriks og bollene. Et matriksbåret konglomerat vil si at bollene ikke har kontakt med hverandre. Matriksen dominerer konglomeratet. Har bollene kontakt med hverandre kalles det kornbåret eller klastbåret konglomerat. Bollene dominerer konglomeratet.

Sammensetning

Sammensetningen ser på bollene i konglomeratet. Består bollene av samme type bergart, kalles det et ensbollet eller monomikt konglomerat. Består bollene av to eller flere ulike bergarter blir det kalt flerbollet eller polymikt konglomerat.

Kornstørrelse

Størrelsen på bollene brukes også for å klassifisere konglomeratet. Her er det den dominerende kornstørrelsen som gir navnet.

Avsetningsmiljø

Konglomerat er en sedimentær bergart og kan derfor avsettes i ulike miljø. Det er vanlig å finne konglomerat avsatt i både marine miljø, elvemiljø og glasiale avsetningsmiljø. Over tid vil avsetningene herdes (diagenese) og bli konglomerat.

Marine miljøer

I turbiditets strømmer i dypmarine miljøer vil det groveste materialet falle til bunns fortere enn det fine materialet. I slike miljøer blir konglomeratet oftest bra sortert og har godt rundet boller. Grunnere havområder kan påvirkes av havnivåendringer. Under en marin transgresjon heves havnivået som gjør at finere materiale avsettes nærmere strandsonen. Dette fører til at store boller blir innesluttet i fint materiale.

Strand

På grus- og rullesteinstrender vil sand og annet fint materiale trenge seg ned mellom bollene. I dette miljøet bruker konglomeratet å være bra sortert og godt rundet boller.

Elvemiljøer

I et elvemiljø bruker konglomeratet å være bra sortert og ha godt rundet boller. Bollene blir transportert langs elvebunnen. Konglomerater fra dette avsetningsmiljøet er vanligvis veldig grovkornet.

Glasial

Glasialt miljø vil si sedimenter avsatt av isbreer. Breavsetningene kalles morene. Når morenen omdannes blir det til den sedimentære bergarten tillitt, en type konglomerat eller breksje. Matriksen er oftest veldig finkornet (silt/leire) og bollene er dårlig sorterte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg