Skole og utdanning i Etiopia

Artikkelstart

I Etiopia følger utdanningen et 8-2-2-system, hvor barneskolen varer i 8 år, ungdomsskolen i 2 år og den videregående skolen i 2 år. Ifølge UNESCO var 61 prosent av befolkningen over 15 år analfabeter i 2007.

Grunnskole

Offisiell skolestartsalder er 7 år. Barneskolen er i prinsippet gratis og obligatorisk. I de senere årene har Etiopia hatt en enorm fremgang med å tilby grunnutdanning. Mens kun 46 prosent av barnekullene begynte på skolen ved årtusenskiftet, anslår UNESCO (2011) at 86 prosent nå begynner på skolen. På barnetrinnet undervises det i engelsk, morsmål og det nasjonale språket amharisk.

Høyere utdanning

Høyere utdanning tilbys ved en rekke fagskoler, høyskoler og universiteter. Et akademisk år består av 36 uker, og er delt inn i semestre (oktober-februar, mars-juli). Bachelorprogrammer varer fra tre til fire år, mens mastergradsprogrammer varer i minimum to år.

Akademisk frihet er svært begrenset i Etiopia. I rapporten Education under Attack fra 2010 beskriver UNESCO omfattende brudd på menneskerettigheter i forhold til akademikere som er kritiske til styresmaktene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg