Oromo er den største folkegruppen i Etiopia, med i overkant av 37 millioner mennesker, ifølge beregninger gjort i 2020. Det er også mange oromoer som bor i Kenya og Somalia, i tillegg til mindre migrantsamfunn i USA, Cananda og Australia. Oromo-språket tilhører den kusjittiske grenen av den afroasiatiske språkfamilien. Flere europeiske kilder omtaler oromoene under navnet galla, et ord brukt om dem av andre etniske grupper, men oromoene selv har alltid ansett det som en nedsettende betegnelse.

Oromoene er delt inn i fem hovedgrupper, som igjen bygger på klanstilhørighet. Likevel utgjør de ikke en homogen gruppe i dag, selv om det har vært tilfelle i tidligere tider. Det er for eksempel store politiske uenigheter om hvordan man skal jobbe for å fremme oromoenes interesser. Flere ønsker seg en selvstendig oromo-stat, og enkelte av disse tar til orde for å bruke militærmakt for å oppnå målet. Andre, som regjeringspartiet Oromo People's Democratic Organization, argumenter for en etnisk føderasjon.

Tradisjonelt organiserte oromoene samfunnet etter et demokratisk system kalt gadaa. Gadaa-systemet hadde relevans for det politiske så vel som økonomiske, sosiale og religiøse livet. Valgordningen var konsensusbasert, og ni ledere ble valgt for åtte år om gangen. Etter som oromoene har ekspandert og mange har flyttet til byer for å ta opp lønnsarbeid, har gadaa-systemet minket i viktighet, og har ikke hatt relevans for oromoene i sin helhet på flere hundre år. Det har likevel overlevd i enkelte regioner, og det jobbes for å utvikle og tilpasse det til samtiden. Gadaa-systemet har vært på UNESCOs liste over verneverdig immateriell kultur.

I dag er det et stort religiøst mangfold blant oromo. Tradisjonelt fulgte de fleste oromoer en monoteistisk religion kalt waaqeffannaa. I løpet av de siste 500 årene har det vært mye kulturell utveksling blant waaqeffannaa-følgere, etiopisk-ortodokse kristne og muslimer i området. Fra 1800-tallet opplevde oromoene i tillegg en økt misjonering fra protestantiske og katolske misjonærer. I 2016 var rundt halvparten av oromoene sunnimuslimer, en tredel etiopisk-ortodoks og resten protestanter eller waaqeffannaa-følgere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg