I videregående opplæring omfatter faget hovedområdene utforskeren, individ, samfunn og kultur, arbeids- og næringsliv, politikk og demokrati og internasjonale forhold.

Geografi og historie videreføres som fellesfag i de studieforberedende utdanningsprogrammene. Samfunnskunnskap integreres i hvert hovedområde.

Hovedområdet utforskeren griper inn i de andre hovedområdene og handler om hvordan man bygger opp samfunnsfaglig forståelse gjennom nysgjerrighet, undring og skapende aktiviteter.

Hovedområdet historie dreier seg om å utvikle historisk oversikt og innsikt. Å stimulere til kritisk og reflektert deltakelse i samfunnet er sentrale elementer i dette hovedområdet.

Hovedområdet geografi dreier seg om lokalisering og utbredelse av naturlige og menneskeskapte forhold på jorden. Elevene skal lære å bruke kart og gjøre greie for og forklare likheter og forskjeller mellom land og by, mellom nasjoner og mellom regioner.

Hovedområdet samfunnskunnskap tar for seg emner som emna sosialisering, politikk, økonomi og kultur. Verdien av likestilling og utvikling av demokratiske ferdigheter er viktige elementer.

Hovedområdet individ, samfunn og kultur omfatter sosialisering, personlig økonomi, flerkulturelle samfunn, religionens rolle i kulturen, samlivsformer og kriminalitet.

Hovedområdet arbeids- og næringsliv handler om næringer, bedrifter, etablering, yrkesvalg og arbeidsledighet.

I hovedområdet politikk og demokrati behandles det politiske systemet på alle nivåer, politiske partier og velferdsstaten. Elevene studerer sammenhengen mellom styreform, rettsstat og menneskeretter.

Hovedområdet internasjonale forhold omfatter internasjonalt samarbeid, terrorisme, konflikter og fredsarbeid. Temaer som globalisering, fordeling av ressurser og Norges rolle som internasjonal aktør tas opp.

Kilde: Læreplanen, lastet ned fra http://www.udir.no/lareplaner

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

2. september 2015 skrev Morten Haave

Artikkelen er utdatert, Kultur er ikke et eget fagområde mer, og metode ("Utforskaren") har kommet inn.

2. september 2015 skrev Morten Haave

... og Arbeids- og næringsliv er definert som eget område.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.