FA-cupen

FA Cup
FA-cup-trofeet fotografert på Wembley stadion i London.
Tottenham og Nottingham
Tottenham (i blått og hvitt) mot Nottingham Forest (rødt og hvitt) i FA-cupfinalen i mai 1991. Nordmannen Erik Thorstvedt (bak, i langermet trøye) var Tottenhams målvakt.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Den engelske FA-cupen, offisielt The Football Association Cup, er verdens eldste og mest berømte, nasjonale utslagsturnering i fotball, første gang avholdt i 1871–1872. Den blir organisert av og er oppkalt etter The Football Association, styreorganet for engelsk fotball, og vinneren blir tildelt en vandrepokal (cup). Fra 1994 har hvert års turnering fått navn etter cupens hovedsponsor. The FA Women’s Cup for kvinner blir også avholdt årlig. Finalene for både menn og kvinner blir vanligvis spilt på Wembley.

Faktaboks

Uttale
fˈutbål əsousiˈeiʃən kʌp
Også kjent som

The Football Association Cup eller The Football Association Challenge Cup, Women's FA Cup

Herrenes FA-cup er blitt arrangert i alle år siden 1872 med unntak av første verdenskrig (fra og med sesongen 1915–1916 til og med sesongen 1918–1919) og andre verdenskrig (fra og med sesongen 1939–1940 til og med sesongen 1944–1945). Kvinnenes cup er arrangert siden 1970–1971-sesongen, men først i 1993–1994-sesongen organisert av The Football Association (FA).

Mennenes FA-cup

FA-cupen er tilgjengelig for alle lag ned til det tiende nivået i engelsk fotball. Alle lag i de fire øverste divisjonene (English Football League) samt hundrevis av lag fra «Non-League football» (nivå 5–10) deltar hvert år. Rekorden for antall deltagende lag ble satt i 2011–2012 med 763 klubber. I utgangspunktet er ikke turneringen seedet, men blir tilrettelagt slik at lagene i de øverste divisjonene kommer inn i turneringen når det gjenstår åtte runder (League One og League Two) og seks runder (Premier League og The Championship).

Den første finalen ble spilt i 1872, hvor Wanderers FC vant 1–0 over Royal Engineers AFC. Arsenal FC har flest titler med 13 turneringsseirer, hvorav syv kom under Arsène Wenger, den mestvinnende manageren i turneringens historie. To ganger har det forekommet at et lag har vunnet tre ganger på rad – den nå nedlagte klubben Wanderers (1876–1878) og Blackburn Rovers (1884–1886). Fulham har rekorden med flest spilte kamper for å vinne turneringen, 12 kamper i løpet av seks runder i 1975. Leicester City har vært i finalen hele fire ganger uten å ha vunnet.

Vinneren av turneringen får automatisk en plass i gruppespillet i Europaligaen påfølgende sesong samt en plass i «The FA Community Shield»-kampen (tidligere The Charity Shield) mot vinneren av siste sesongs Premier League.

Regjerende mester er Manchester City etter 6–0-seier mot Watford i 2019.

Kvinnenes FA-cup

Det er blitt arrangert en engelsk/britisk kvinnecup siden 1970–1971-sesongen, først under navnet Mitre Challenge Trophy. Denne cupen, som også besto av lag fra Skottland og Wales, ble arrangert av Women's Football League Association, som sto utenfor The Football Association. Da FA overtok organiseringen av engelsk kvinnefotball i 1993–1994, ble navnet endret til det nåværende: The FA Women’s Cup.

Lagene i FA Women's Super League og FA Women's Championship kommer inn i turneringen når det gjenstår fem runder.

Southampton vant åtte av de elleve første finalene fra 1971 til 1981, mens, i likhet med herrene, har Arsenal vunnet cupen flest ganger, 14.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg