juliansk kalender

Juliansk kalender, kalender innført av Julius Caesar fra år 46 f.Kr.

Faktaboks

Uttale
juliˈansk kalˈender

Den romerske kalender har sin opprinnelse i den lokale kalender for byen Roma. Året hadde til å begynne med 10 måneder, den første var mars; senere ble januar og februar føyd til. Under den romerske republikk var den normale lengde av året 355 dager; det bestod av 12 måneder hvor lengden rettet seg etter den synodiske måned. En ekstra måned på 23 dager ble innskutt når myndighetene fant det påkrevd, for at middellengden av året tilnærmet skulle bli lik solåret. Under Julius Caesar, som ble Pontifex Maximus i år 63 f.Kr., ble innsettingen av ekstramåneder forsømt, og i 47 f.Kr. var kalenderen omtrent 2 måneder ute av fase med solåret. I 46 f.Kr. innførte derfor Caesar den julianske kalender. Som mønster ble den egyptiske kalender benyttet, og under utarbeidelsen hadde han hjelp av astronomen Sosigenes fra Alexandria.

Den nye kalenderen retter seg etter solåret, og den midlere lengde av året er 365,25 dager; av fire år har tre 365 dager, og det fjerde (skuddåret) har 366. Månedene fikk sin nåværende lengde, men to av dem har senere forandret navn, juli og august.

Kalenderen ble ført tilbake på riktig plass i solåret ved at det i 46 f.Kr. ble innskutt 3 måneder med til sammen 90 dager (Forvirringens år). Ved en feil fikk hvert 3. år frem til 8 f.Kr. 366 dager; keiser Augustus rettet på dette ved å sløyfe alle skuddår mellom 8 f.Kr. og 8 e.Kr.; senere ble kalenderen benyttet uforandret frem til sin reform i 1582 av pave Grevor 13 (se gregoriansk kalender).

Ved overgang fra år f.Kr. til år e.Kr. er det ikke noe år null. Astronomisk regnes år f.Kr. med negativt tegn, og tallet er ett mindre enn den historiske betegnelse (år 0 astronomisk er år 1 f.Kr.). Da det første år i den julianske kalender (45 f.Kr., astron. –44) var skuddår, vil alle år i den kristne æra som er delelig med 4 være skuddår.

I Roma var årets begynnelse henlagt til den dato da konsulen overtok sitt embete, og mars var lenge den første måned. Fra 153 f.Kr. ble konsulen innsatt 1. januar, og denne dagen er senere innført som nyttårsdag i den julianske kalender og gregoriansk kalender.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg