rubel

Artikkelstart

Rubel er en myntenhet som brukes i Russland og Hviterussland.

Faktaboks

Uttale
rˈubel
Også kjent som
RUB, BYN

Myntenheten rubel er inndelt i 100 kopek. Russisk rubel har valutakode RUB og symbol ₽. Hviterussisk rubel har valutakode BYN og symbol Br. Dagens hviterussisk rubel ble innført i 2016 og erstattet da den tidligere hviterussiske rubelen som hadde valutakode BYR.

Historikk

Rubel var opprinnelig betegnelse på støpte sølvbarrer på 1200-tallet (Novgorod). Vekten var på om lag 200 gram, og de ble senere brukt som regningsmynt. Fra 1704 ble rubel utmyntet som hovedmynt i det russiske myntsystemet. Denne sølvrubelen inneholdt vel 24 gram, og fra 1764 18 gram fint sølv. Senereble det preget 2-, 3-, 5-, 7½-, 10- (imperial) og 15-rubelmynter i gull. I perioden 1828–1845 ble 3-, 6- og 12-rubelstykker preget i platina. Rubel ble preget i sølv siste gang i 1924.

Rubel var myntenhet i Sovjetunionen og fortsatte som Russlands valuta. I de første årene etter Sovjetunionens oppløsning ble rubelen også benyttet i flere av de tidligere sovjetrepublikkene. Disse landene ble i noen år omtalt som rubelsonen, men etter hvert etablerte de fleste land sine egne valutaer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg