Faktaboks

Også kjent som
russisk Respublika Severnaja Osetia Alanija
Uttale
nord-ossˈetia
Nord-Ossetia
Nord-Ossetia ligger i Russland, med grense mot Sør-Ossetia (i gult), som juridisk sett er en del av Georgia.
Nord-Ossetia
Nord-Ossetia er et av de russiske føderasjonssubjektene. Russland er en føderasjon som består av områder med ulik status og navn: Republikker («delstater»), oblaster («fylker»), krajer («territorier»), distrikter og føderale byer.
Nord-Ossetia
Av .

Nord-Ossetia er et føderasjonssubjekt med status av republikk i Russland, i Kaukasia med grense mot Georgia (utbryterrepublikken Sør-Ossetia) i sør. Republikken har en utstrekning på 8000 kvadratkilometer og 702 000 innbyggere (2018), hvorav osseter utgjør 64,5 prosent, russere 21 prosent, ingusjere 4 prosent og andre kaukasiske folk ca. 7 prosent. Hovedstaden er Vladikavkaz med 306 000 innbyggere (2018).

Siden 1994 har det offisielle navnet på republikken vært Nord-Ossetia-Alania. Alania var navnet på et middelalderrike, som ossetiske nasjonsbyggere vektlegger. Sør-Ossetia er en utbryterrepublikk fra Georgia. Ossetisk er et iransk språk.

Nord-Ossetia tilhører Den nord-kaukasiske føderale krets og ligger i samme tidssone som Moskva ( UTC+3).

Halvparten av territoriet utgjøres av fjellområder. Viktige næringsgrener er gruvedrift og metallurgi (sink og bly), tekstil- og næringsmiddelindustri. Republikken har variert jordbruksproduksjon.

Historie

Ossetenes nåværende territorium ble på 600-tallet fvt. erobret av skyterne og senere forbigående av sarmaterne. På 500-tallet evt. ble det tatt i besittelse av alanerne, som er ossetenes forfedre. De grunnla en statsdannelse her på 800-tallet, men denne ble tilintetgjort av mongolene i 1222, og senere sto ossetene under georgisk og kabardinsk overhøyhet. I 1651 ga de seg inn under russisk overhøyhet, og området ble innlemmet i Russland i 1774.

Under den russiske borgerkrigen, som fulgte etter revolusjonen, var Ossetia i en tid 1919 besatt av hvite styrker under general Anton Denikin. I 1921 ble det dannet en ossetisk krets innenfor rammen av den såkalte Fjellrepublikken, og denne ble i 1924 omdannet til autonomt område (oblast). Nord-Ossetia ble en autonom sovjetrepublikk i 1936. Etter oppløsningen av Sovjetunionen i 1991 ble den en delrepublikk i den russiske føderasjonen. Republikken antok i 1994 et nytt offisielt navn, Alanija.

Nord-Ossetia har støttet ossetene i sør i deres kamp for selvstendighet fra Georgia. Situasjonen for den ingusjiske minoriteten i Prigorodnyj-regionen har brakt Ingusjetia og Nord-Ossetia i konflikt med hverandre. Flere tilfeller av voldshandlinger i 1991–1992 førte høsten 1992 til åpen konflikt. Sentralmyndighetene i Moskva sendte raskt spesialstyrker til de to republikkene, og i årene etter har det rådet unntakstilstand i lange perioder.

En tsjetsjensk gisselaksjon mot en skole i Beslan september 2004 krevde 344 sivile liv, hvorav 186 barn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg