rytmisk gymnastikk

Rytmisk gymnastikk. Gullmedaljevinneren Marina Lobatsj fra det daværende Sovjetunionen under sin båndøvelse i OL i Seoul 1988. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Rytmisk gymnastikk er en form for frittstående gymnastikk hvor utøverne benytter ett av følgende redskaper: to køller, ball, tau, bånd eller ring til å utføre øvelser. Øvelsene utføres i takt med ledsagende musikk.

Faktaboks

Uttale
rˈytmisk gymnastikk
Også kjent som

RG, rytmisk sportsgymnastikk, opprinnelig kalt moderne gymnastikk, fransk gymnastique moderne

Konkurranser

I mesterskap konkurrerer man individuelt i fire utvalgte redskaper, samt sammenlagt. Det konkurreres også som tropp hvor det er fem deltakere på laget som utfører et program samtidig.

Konkurransene utføres på et teppebelagt området som er kvadratisk med sider på 13 meter, og med en takhøyde på minst 8 meter. Programmenes lengde skal være 1.15–1.30 minutt individuelt og 2.15–2.30 minutt for tropp.

Karakterer blir gitt for vanskegrad og utførelse med 10 som høyeste karakter i hver kategori. Karakterene summeres deretter slik at høyeste oppnåelige karakter sammenlagt er 20.

Historikk

Gymnastikkgrenen ble utformet for kvinner i Sovjetunionen, og opprinnelig kalt moderne gymnastikk, på fransk gymnastique moderne. Fra 1975 ble grenen kalt rytmisk sportsgymnastikk, og fikk det nåværende navnet i 2004.

Rytmisk gymnastikk ble tatt opp på programmet til Det internasjonale turnforbundet (Fédération Internationale de Gymnastique; FIG) i 1961. VM er blitt arrangert fra 1963 og EM fra 1978. Rytmisk gymnastikk har vært en OL-idrett individuelt fra 1984 og fra 1996 også for tropp. Det har blitt arrangert Nordisk mesterskap og NM siden 1975.

I Norge er rytmisk gymnastikk organisert i Norges Gymnastikk- og Turnforbund.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Sofie Dalheim

Bruker ikke både tropp og individuell å ha en tid på 1 minutt og 30 sekunder?

svarte Jan Magne Cederstrøm

I følge FIG sitt reglement har tropp fra 2.15-2.30 minutter og individuelt 1.15-1.30 minutter.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg