Jalalabad

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Jalalabad er en by i Afghanistan og hovedstad i Nangarhar-provinsen. Den ligger ved Kabulelva, på veien mellom Kabul og Pakistan, og håndterer store deler av landets utenrikshandel med Pakistan og India. Byen har rundt 263 000 innbyggere (anslag 2020, NSIA).

Faktaboks

Uttale
dʒəla:ləbˈa:d

Næringsliv og kultur

Jalalabad har en rekke store markeder og verksteder. Det finnes også noe lettindustri, blant annet raffinering av sukker. Byen er omringet av en slette med irrigert jordbruk der det blant annet dyrkes frukt, ris, korn og mandler.

Jalalabad har et universitet, Nangarhar-universitetet, som ble etablert i 1963. En militærbase ligger ved flyplassen sørøst for byen.

Historie

Området der Jalalabad ligger har vært bosatt siden 100-tallet fvt. Den moderne byen ble imidlertid grunnlagt i 1560-årene av Mughal-herskeren Akbar. Byen kom under afghansk kontroll i 1834, men ble okkupert av britene under de anglo-afghanske krigene i 1839–1842 og 1879–1880.

Jalalabad ble utsatt for ødeleggelser under krigen mellom sovjetiske styrker og opprørere fra 1979. Taliban tok kontroll over Jalalabad i 1996 og holdt byen til de ble drevet ut i 2001 under krigen i Afghanistan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg