Al-Qaida på Den arabiske halvøy

Gruppering av jihadister på Den arabiske halvøy tilsluttet det internasjonale terrornettverket al-Qaida; bestående av separate grupper i Saudi-Arabia og Jemen som gikk sammen under dette navnet i 2009.

al-Qaida fi Jazirat al-Arab (al-Qaeda in the Arabian Peninsula, AQAP) har utspring i jihadistenes kamp mot den sovjetiske okkupasjonen av Afghanistan, der flere tusen militante muslimer – ikke minst fra Jemen, men også Saudi-Arabia – deltok, før de vendte tilbake til sine hjemland tidlig på 1990-tallet. Terrornettverkets grunnlegger, Osama bin Laden, var saudisk statsborger av jemenittisk herkomst, og al-Qaida har hatt ideologisk grobunn i denne delen av Arabia. bin Laden pekte selv ut Jemen som sentralt i den globale hellige krigen. Jihadist-veteranene fra Afghanistan-krigen engasjerte seg både i kampen mot kongedømmet i Saudi-Arabia og  den marxistiske regjeringen i det daværende Sør-Jemen.

AQAP ble dannet i januar 2009, da al-Qaidas nettverk i henholdsvis Saudi-Arabia og Jemen slo seg sammen til én regional organisasjon. Denne ble vesentlig bygd på den jemenittiske delen av nettverket, al-Qaida Yemen (AQY), som hadde stått bak en rekke aksjoner gjennom et tiår – mens den saudiske organisasjonen var svekket som følge av opprulling fra landets sikkerhetsstyrker. AQAP regnes som den mest aktive del av al-Qaidas gjenværende nettverk, og som den største trussel også mot mål utenfor regionen, og utenfor Afghanistan/Pakistan.

I Jemen angrep AQY allerede i oktober 2000 et amerikansk marinefartøy, USS Cole, da det lå ved kai i Aden, der 17 amerikanske soldater ble drept. To år senere ble en fransk oljetanker, Limburg, angrepet – etter at særlig saudiske jihadister hadde vært involvert i terroranslagene mot USA 11. september 2001. Deretter la Bush-administrasjonen press på president Ali Abdullah Saleh i Jemen for å få det til å slutte seg til kampen mot global terror. USA iverksatte angrep ved hjelp av droner mot medlemmer av al-Qaida i Jemen fra 2002 – da AQYs leder Abu Ali al-Harithi ble drept. Ved siden av Pakistan, er Jemen det landet hvor USA i størst utstrekning har gjennomført drone-angrep.

AQY fikk et oppsving etter at 23 mistenkte medlemmer flyktet fra et fengsel i 2006, derunder de senere lederne Nasser Abdul Karim al-Wuhayshi og Qasim al-Raymi. Førstnevnte deltok i kampene i Bora-Bora i Afghanistan etter den amerikanske invasjonen av Afghanistan høsten 2001 (Operation Enduring Freedom, der også norske spesialstyrker deltok fra starten av 2002), og var den som i 2009 kunngjorde etableringen av AQAP.

I Saudi-Arabia sto al-Qaida bak angrep på vestlige mål fra 2003, blant annet et boligområde utenfor hovedstaden Riyadh, der 17 ble drept. I 2004 ble fem vestlige oljearbeidere drept under et angrep på et petrokjemisk industrianlegg i Yanbu ved Rødehavet; flere påfølgende angrep krevde både saudiske og vestlige liv. Lederen for al-Qaida i Saudi-Arabia, jemenitten Khaled Ali Hajj, ble drept av saudiske stryker i 2004; hans etterfølger, Abdul Azis al-Muqrin, ble drept senere samme år; dennes etterfølger, Salih al-Awfi, ble drept i 2005.

AQAP sto i 2008 bak et angrep mot USAs ambassade i Sanaa, Jemen, og i 2009 bak et attentat mot Saudi-Arabias sikkerhetssjef, prins Mohammed ibn Nayef – og flere ganger  mot utenlandske turister i Jemen, men har også rettet angrep mot mål utenfor regionen. Blant annet forsøkte en jihadist med utspring i Jemen 1. juledag 2009 å sprenge et fly i USA i lufta ved hjelp av eksplosiver festet til sin underbukse, og pakker med bomber adressert til synagoger i USA ble i 2010 sendt fra Jemen; et attentatforsøk på Times Square i New York ble også avdekket og avverget.

I 2012 lykkes en selvmordsbomber fra AQAP å ta livet av over hundre jemenittiske soldater under forberedelser til en militærparade.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.