Al-Qaida på Den arabiske halvøy

Daværende al-Qaida-leder Osama bin-Laden og Ayman al-Zawahiri (som ble leder etter bin Ladens død i 2011) i 2001.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP) er en gruppering av jihadisterDen arabiske halvøy tilsluttet det internasjonale terrornettverket al-Qaida. Organisasjonen består av separate grupper i Saudi-Arabia og Jemen, som gikk sammen under dette navnet i 2009.

Faktaboks

Også kjent som

arabisk: القاعدة في جزيرة العرب (al-Qaida fi Jazirat al-Arab)

engelsk: al-Qaeda in the Arabian Peninsula, AQAP

Som følge av krigen i Jemen har AQAP klart å skaffe seg et både geografisk og økonomisk fotfeste sørøst i landet. Gruppen tok i 2015 kontroll over havnebyen Mukalla, inklusive en avdeling av sentalbanken der. Styrker fra De forente arabiske emirater (FAE) inntok Mukalla i en operasjon mot AQAP i 2016. USA gjennomførte fra midten av 2010-tallet en rekke angrep med droner mot AQAP i Jemen. Også FAE gjennomførte flyangrep mot gruppen i 2019.

Bakgrunn

AQAP har utspring i jihadistenes kamp mot den sovjetiske okkupasjonen av Afghanistan på 1980-tallet, hvor flere tusen militante muslimer – ikke minst fra Jemen, men også Saudi-Arabia – deltok. Da krigen tok slutt, vendte mange tilbake til sine hjemland, tidlig på 1990-tallet.

Terrornettverkets grunnlegger, Osama bin Laden, var saudisk statsborger av jemenittisk herkomst, og al-Qaida har hatt ideologisk grobunn i denne delen av Arabia. Bin Laden pekte selv på Jemen som sentralt i den globale hellige krigen. Jihadist-veteranene fra krigen i Afghanistan engasjerte seg både i kampen mot kongedømmet i Saudi-Arabia og den marxistiske regjeringen i det daværende Sør-Jemen.

AQAP ble dannet i januar 2009, da al-Qaidas nettverk i henholdsvis Saudi-Arabia og Jemen slo seg sammen til én regional organisasjon. Denne ble vesentlig bygd på den jemenittiske delen av nettverket, al-Qaida Yemen (AQY). Den hadde gjennom en tiår stått bak en rekke aksjoner, mens den saudiske organisasjonen var svekket som følge av opprulling utført av landets sikkerhetsstyrker.

AQAP ble lenge regnet som den mest aktive del av al-Qaidas gjenværende nettverk, ved siden av al-Qaida i Maghreb (AQIM). AQAP er også regnet som den største trussel også mot mål utenfor regionen, og utenfor Afghanistan/Pakistan.

Aksjoner

I Jemen angrep AQY allerede i oktober 2000 det amerikansk marinefartøyet USS Cole mens det lå til kai i Aden. 17 amerikanske soldater ble drept. To år senere ble den franske oljetankeren Limburg angrepet, etter at særlig saudiske jihadister hadde vært involvert i terroranslagene mot USA 11. september 2001. Deretter la Bush-administrasjonen press på president Ali Abdullah Saleh i Jemen for å få det til å slutte seg til kampen mot global terror. USA iverksatte angrep ved hjelp av droner mot medlemmer av al-Qaida i Jemen fra 2002, og blant andre AQYs leder Abu Ali al-Harithi ble drept.

AQY fikk et oppsving etter at 23 mistenkte medlemmer flyktet fra et fengsel i 2006, derunder de senere lederne Nasser Abdul Karim al-Wuhayshi og Qasim al-Raymi. Førstnevnte deltok i kampene i Tora Bora-fjellene i Afghanistan etter den amerikanske invasjonen av Afghanistan høsten 2001 (Operation Enduring Freedom). Det var ham som i 2009 kunngjorde etableringen av AQAP.

I Saudi-Arabia sto al-Qaida bak angrep på vestlige mål fra 2003, blant annet et boligområde utenfor hovedstaden Riyadh, der 17 mennesker ble drept. I 2004 ble fem vestlige oljearbeidere drept under et angrep på et petrokjemisk industrianlegg i Yanbu ved Rødehavet. Flere påfølgende angrep krevde både saudiske og vestlige liv. Lederen for al-Qaida i Saudi-Arabia, jemenitten Khaled Ali Hajj, ble drept av saudiske stryker i 2004. Hans etterfølger, Abdul Azis al-Muqrin, ble drept senere samme år, mens dennes etterfølger, Salih al-Awfi, ble drept i 2005.

AQAP sto i 2008 bak et angrep mot USAs ambassade i Sana i Jemen og i 2009 bak et attentat mot Saudi-Arabias sikkerhetssjef, prins Mohammed ibn Nayef; dernest flere ganger mot utenlandske turister i Jemen, men også mot mål utenfor regionen. Blant annet forsøkte en jihadist med utspring i Jemen 1. juledag 2009 å sprenge et fly i USA i lufta ved hjelp av eksplosiver festet i undertøyet. Pakker med bomber adressert til synagoger i USA ble i 2010 sendt fra Jemen. Et attentatforsøk på Times Square i New York ble avdekket og avverget.

I 2012 lykkes en selvmordsbomber fra AQAP å ta livet av over hundre jemenittiske soldater under forberedelser til en militærparade. I 2015 sto medlemmer av AQAP bak attentatet mot magasinet Charlie Hebdo i Paris.

AQAPs grunnlegger og leder Qasim al-Rimi ble i februar 2020 drept i et amerikansk droneangrep i Jemen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg