Peshawar

Peshawar, by i Pakistan, North-West Frontier Province, 15 km øst for Khyberpasset; 982 800 innb. (1998). Strategisk viktig by ved grensen mot Afghanistan, har militæranlegg og stor transitthandel. Konserves-, tekstil- og maskinindustri. Betydelig kunsthåndverksproduksjon, bl.a. graverte og siselerte mugger og fat; smykkeproduksjon. Byen har en del turisme, bl.a. på grunn av sin nærhet til Khyberpasset. Flere universiteter og høyskoler.

Faktaboks

Peshawar
Uttale
peshˈawar
Etymologi
Grensebyen

Gamlebyen ligger innenfor en bymur med 16 porter. Blant byens severdigheter kan nevnes de mange basarene, og særlig Qissa Khwani, Mahabat Khan-moskeen, ruinfeltet Shahji-ki Dhere med betydelige minner fra byens tid som buddhistisk kultursenter, festningen Bala Hissar, Gor Khatri, opprinnelig et buddhistisk kloster, senere hindutempel m.m.

I oldtiden var Peshawar et hellenistisk, senere buddhistisk kultursentrum. Som hovedstad i buddhistkongedømmet Gandhara var byen vekslende kjent under navnene Parasawara, Purasapura og Begram. Hit kom karavaner fra Kabul, Bukhara og Samarkand. Byen var okkupert av britene 1849–1947. Peshawar var en hovedinnfallsport for afghanske flyktninger etter sovjetstyrkenes innmarsj i Afghanistan 1979 og senere. Store flyktningeleire er oppført i byens nærhet. I 2006 var det fortsatt ca. tre millioner afghanske flyktninger i Pakistan, de fleste av disse i Peshawar og omegn, ifølge en folketelling foretatt av FNs flyktningebyrå i 2005.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg