Faktaboks

Peshawar
Etymologi
Grensebyen
Uttale
peshˈawar
Mahabat Khan-moskeen
Av .
Lisens: CC BY ND 2.0

Peshawar er en by i Pakistan, i provinsen Khyber Pakhtunkhwa, vest for Bara, som er en bielv til Kabul, 15 kilometer øst for Khyberpasset. Byen har 2 415 000 innbyggere (2023). Peshawar er en strategisk viktig by, 48 kilometer øst for grensen til Afghanistan. Øst for byen har det pakistanske flyvåpenet en base.

Bybeskrivelse

Gamlebyen ligger innenfor en bymur med 16 porter. Blant byens severdigheter kan nevnes de mange basarene, og særlig Qissa Khwani, Mahabat Khan-moskeen, ruinfeltet Shahji-ki-Dheri med betydelige minner fra byens tid som buddhistisk kultursenter, festningen Bala Hissar og Gor Khatri, som opprinnelig var et buddhistisk kloster og senere hindutempel.

Næringsliv og transport

I Peshawar et det stor transitthandel. Industrien omfatter produksjon av næringsmidler, tekstiler, maskiner og møbler. Det er betydelig kunsthåndverksproduksjon i byen, blant annet graverte og siselerte mugger og fat og smykkeproduksjon. Byen har en del turisme, blant annet på grunn av sin nærhet til Khyberpasset. Det er motorvei og jernbane fra Peshawar til Lahore, Rawalpindi, Hyderabad og Karachi. Bacha Khan internasjonale flyplass er sør Peshawar.

Utdanning

I Peshawar er det flere universiteter og høyskoler. Peshawar universitet ble etablert i 1950.

Historie

I oldtiden var Peshawar et hellenistisk, senere et buddhistisk kultursentrum. Som hovedstad i buddhistkongedømmet Gandhara var byen vekslende kjent under navnene Parasawara, Purasapura og Begram. Hit kom karavaner fra Kabul, Bukhara og Samarkand. Byen var okkupert av britene i perioden 1849–1947.

Peshawar var en hovedinnfallsport for afghanske flyktninger etter Sovjetunionens innmarsj i Afghanistan i 1979 og senere. Store flyktningleire ble oppført i byens nærhet. På det meste var det cirka 70 000 afghanske flyktninger i leiren Jalozai, 35 kilometer sørøst for byen. Denne leiren ble stengt i 2002 og de gjenværende flyktningene ble flyttet til nye leirer i provinsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg