Mohammad Omar, også kjent som Mullah Omar, afghansk politiker; Talibans tidligere ubestridte leder. Omar var pashtuner fra Hotak-klanen, født i provinsen Uruzgan ca. 1959. I oppveksten mottok han grunnleggende religiøs utdanning, og på 1980-tallet var han én av mange afghanere som deltok i motstandskampen mot sovjetisk okkupasjon (se Afghanistans historie). Etter at Sovjetunionen trakk seg ut av Afghanistan i 1989 jobbet han som mulla i en landsby i Kandahar.

I 1994 var Mohammad Omar med på å grunnlegge Taliban, og ble valgt til leder for bevegelsen da han ble ansett for å være den minst kontroversielle kandidaten. På et massemøte i Kandahar by i 1996 tok han tittelen amir al-muminin (“de troendes fyrste”), og mottok hyllest fra flere tusen tilhengere.    

Mulla Omar var Afghanistans reelle overhode fra 1996 til 2001, da Taliban kontrollerte Kabul og store deler av Afghanistan. I denne perioden var han en tilbaketrukken og myteomspunnet leder, som sjelden ga personlige intervjuer, og som aldri lot seg avbilde. Han hadde likevel stor innflytelse i Taliban-bevegelsen, og hadde i praksis siste ordet ved alle viktige avgjørelser.

Etter at Taliban ble nedkjempet i desember 2001 flyktet mulla Omar til grensetraktene mellom Afghanistan og Pakistan. Han ble siden en viktig pådriver for væpnet kamp mot Karzai-regimet og det utenlandske militære nærværet i Afghanistan. Mulla Omar døde av ukjente årsaker i 2013. Etter Mulla Omars død ble Akhtar Mohammed Mansour utnevnt til ny leder for Taliban. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.