Mohammad Omar

Faktaboks

Mohammad Omar

Mullah Omar

Født
1959
Død
2013
Av .
Lisens: Fair use

Artikkelstart

Mohammad Omar, også kjent som Mullah Omar, afghansk politiker; Talibans tidligere ubestridte leder. Omar var pashtuner fra Hotak-klanen, født i provinsen Uruzgan ca. 1959. I oppveksten mottok han grunnleggende religiøs utdanning, og på 1980-tallet var han én av mange afghanere som deltok i motstandskampen mot sovjetisk okkupasjon (se Afghanistans historie). Etter at Sovjetunionen trakk seg ut av Afghanistan i 1989 jobbet han som mulla i en landsby i Kandahar.

I 1994 var Mohammad Omar med på å grunnlegge Taliban, og ble valgt til leder for bevegelsen da han ble ansett for å være den minst kontroversielle kandidaten. På et massemøte i Kandahar by i 1996 tok han tittelen amir al-muminin (“de troendes fyrste”), og mottok hyllest fra flere tusen tilhengere.

Mulla Omar var Afghanistans reelle overhode fra 1996 til 2001, da Taliban kontrollerte Kabul og store deler av Afghanistan. I denne perioden var han en tilbaketrukken og myteomspunnet leder, som sjelden ga personlige intervjuer, og som aldri lot seg avbilde. Han hadde likevel stor innflytelse i Taliban-bevegelsen, og hadde i praksis siste ordet ved alle viktige avgjørelser.

Etter at Taliban ble nedkjempet i desember 2001 flyktet mulla Omar til grensetraktene mellom Afghanistan og Pakistan. Han ble siden en viktig pådriver for væpnet kamp mot Karzai-regimet og det utenlandske militære nærværet i Afghanistan. Mulla Omar døde av ukjente årsaker i 2013. Etter Mulla Omars død ble Akhtar Mohammed Mansour utnevnt til ny leder for Taliban.

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg