Lahore

Lahore er kjent for sine praktfulle moskeer, mausoleer og hageanlegg. Bildet viser den indre gårdsplassen til Badshahi-moskeen, reist 1673 under Mughal-styret. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Shalimar-hagene er sammen med Lahores festning del av UNESCOs verdensarvliste. Hagene er fra 1641/1642 og er 16 hektar store, bestående av tre terrasser med blant annet fontener og paviljonger. I hagene blandes det persisk påvirkning med islamske hagetradisjoner fra middelalderen.
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Lahore er den nest største byen i Pakistan og hovedstad i provinsen Punjab. Byen ligger i nordøst nær østbredden av elven Ravi, 427 kilometer nordvest for Delhi i India. Lahore har 11 126 285 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
-hˈå:r

Bybeskrivelse

Lahore er et viktig handels- og samferdselssenter. Industrien er mangesidig, med store jernbaneverksteder, næringsmiddel-, tekstil-, lær-, maskin- og metallindustri. Lahore er videre et viktig kulturelt senter med mange utdanningsinstitusjoner. Byen er sete for Punjab-universitetet som ble grunnlagt i 1882, og er Pakistans eldste universitet.

Lahore kalles ofte Lollywood på grunn av den store filmindustrien. I byen er det er stort bibliotek, institutt for atomforskning, kunstakademi og arkeologisk museum. Den zoologiske hagen ble grunnlagt i 1872.

Det finnes en rekke praktfulle moskeer, blant annet Badshahi-moskeen fra 1676, som er en av verdens største moskeer. Byen har også store parker, mausoleer, mogulpalasser og hageanlegg. De fleste er fra 1500- og 1600-tallet. Fort and Shalamar Gardens ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1981.

I Lahore finnes både britisk koloniarkitektur, basarer og moderne forretnings- og administrasjonsbygg og boligområder. I gamlebyen ligger Heera Mandi, «Diamantbasaren», som er landets eldste og mest berømte red-light-district.

Historie

Lahore er en meget gammel by, og var på 1000- og 1100-tallet ghasnavidenes hovedstad. Sin største tid hadde byen under stormogulene på 1500- og 1600-tallet. Lahore var sikhenes hovedstad fra 1798 til den i 1840-årene ble inntatt av britene. Ved Indias deling i 1947 ble byen hovedstad i West Punjab-provinsen, som senere ble West Pakistan og Punjab.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg