Lahore, nest største by i Pakistan og hovedstad i delstaten Punjab, ligger i nordøst nær østbredden av elven Ravi, ca. 440 km nordvest for Delhi i India. I storbyområdet bor det 8 741 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). 

Lahore er et viktig handels- og samferdselssenter. Industrien er mangesidig, med store jernbaneverksteder, næringsmiddel-, tekstil-, lær-, maskin- og metallindustri. Lahore er videre et viktig kulturelt senter med mange utdanningsinstitusjoner. Byen er sete for Punjab-universitetet, Pakistans eldste universitet grunnlagt i 1882, og kalles ofte Lollywood på grunn av den store filmindustrien. Stort bibliotek, institutt for atomforskning, kunstakademi og arkeologisk museum. Zoologisk hage, grunnlagt 1872. Det finnes en rekke praktfulle moskeer, blant annet Badshahi-moskeen fra 1676, en av verdens største moskeer. Byen har også store parker, mausoleer, mogulpalasser og hageanlegg, de fleste fra 1500- og 1600-tallet, samt britisk koloniarkitektur, basarer og moderne forretnings- og administrasjonsbygg og boligområder. I gamlebyen ligger Heera Mandi, 'Diamantbasaren', landets eldste og mest berømte red-light-district med dansepiker og kurtisaner.

Lahore er en meget gammel by, og var på 1000- og 1100-tallet ghasnavidenes hovedstad. Sin største tid hadde byen under stormogulene på 1500- og 1600-tallet. Lahore var sikhenes hovedstad fra 1798 til den i 1840-årene ble inntatt av britene. Ved Indias deling i 1947 ble byen hovedstad i West Punjab-provinsen (senere West Pakistan og Punjab).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.