Ayman al-Zawahiri

Faktaboks

Ayman al-Zawahiri
Født
1951, Kairo, Egypt
Al-Zawahiri (til høyre) sammen med Osama bin-Laden i 2001.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Ayman al-Zawahiri, egyptisk lege og terrorist, internasjonal jihadist-leder; sentral strateg i al-Qaida, og nettverkets leder etter at grunnleggeren Osama bin Laden ble drept i mai 2011.

Al-Zawahiri kommer fra overklassen i Kairo, og ble som femtenåring med i et jihadistisk undergrunnsbevegelse i Egypt. Han ble i 1981 arrestert sammen med hundrevis av andre egyptere mistenkt for attentatet på president Anwar al-Sadat. Zawahiri var ikke et sentralt medlem av nettverket som drepte al-Sadat, men ble dømt til tre års fengsel for ulovlig våpenbesittelse. Etter løslatelsen forlot han Egypt til fordel for eksil i Saudi-Arabia, Pakistan og Sudan.

Zawahiri tilbrakte deler av 1980-tallet i Peshawar, Pakistan hvor han i 1987 grunnla terrorgruppen Islamsk Jihad (Jama'at al-Jihad) sammen med Sayyid Imam Abdel Aziz, også kjent som «Dr. Fadl». Al-Zawahiri knyttet etter hvert tette bånd til den saudiarabiske terrorlederen Osama bin Laden, og etablerte seg i Afghanistan etter at Taliban kom til makten der i 1996. I 1998 inngikk al-Zawahiri et formelt samarbeid med bin Laden ved å skrive under på bin Ladens krigserklæring mot USA.

al-Zawahiri ble i Egypt tiltalt for medvirkning til bombingen av USAs ambassader i Kenya og Tanzania i 1998, og dømt til døden in absentia for terrorisme året etter. Han skal også ha hatt en rolle i planleggingen av al-Qaidas terrorangrep mot USA 11. september 2001.

al-Zawahiri går for å være den som har hatt størst påvirkning på bin Ladens verdensbilde. Sammenlignet med bin Laden regnes han som mer intellektuell og organisatorisk erfaren, med bedre kjennskap til den vestlige verden etter opphold i Danmark, Sveits og USA. I boken Den bitre høst fra 1991 fordømmer al-Zawahiri politisk islam og særlig Det muslimske brorskap; det er kun vold og hellig krig (jihad) som kan tjene som middel til å opprette en islamsk stat. I den selvbiografiske boken Riddere under Profetens fane (2001) forteller han historien til den egyptiske jihadbevegelsen og utbroderer al-Qaidas mål og strategier.

Det var angivelig al-Zawahiri som i mai 2003 på et video-opptak truet Norge ved å oppfordre sine trosfeller til å «angripe ambassadene til USA, Storbritannia, Australia og Norge i likhet med deres interesser, selskaper og ansatte.»

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg