Faktaboks

Ayman al-Zawahiri

Dr. Abdul Mu'iz, Abu Muhammad

Uttale

Ayman al-Ẓawāhirī

Født
19. juni 1951, Maadi, Egypt
Død
31. juli 2022, Kabul, Afghanistan

Ayman Muhammad Rabie al-Zawahiri var en egyptisk terrorist og internasjonal jihadist-leder. Han var sentral strateg i al-Qaida og nettverkets leder fra Osama bin Laden ble drept i mai 2011 til han selv ble drept 31. juli 2022.

Bakgrunn

Ayman al-Zawahiri som skolegutt i Egypt
.
Ayman al-Zawahiri som medisinstudent ved Universitetet i Kairo
.

Al-Zawahiri ble født 19. juni 1951 i den stille middelklasseforstaden Maadi sør for Kairo. Hans far Mohammed Rabie al-Zawahiri og hans mor Umayma tilhørte to av de viktigste egyptiske familiene på denne tiden.

Mens farssiden til al-Zawahiri hadde utviklet seg til et medisinsk dynasti med leger, farmasøyter, ingeniører og kjemikere, var morssiden rik og politisk involvert. Al-Zawahiris morfar hadde for eksempel vært president ved Universitetet i Kairo og egyptisk ambassadør i Pakistan, Jemen og Saudi-Arabia. Al-Zawahiri-klanen hadde også viktige religiøse posisjoner, og Aymans grandonkel på farssiden, Mohammed al-Ahmadi al-Zawahiri, hadde vært rektor ved al-Azhar. Også Aymans farfar og oldefar hadde vært religiøst lærde ved al-Azhar.

Al-Zawahiri var som barn stille, glad i bøker og religiøst bevisst. Han dro ofte til den lokale moskeen for å be. Samtidig ble han betegnet som skoleflink og begynte senere å studere medisin slik det var vanlig på farssiden av familien.

Al-Zawahiri ble også tidlig opptatt av politikk og særlig Sayyid Qutbs liv og verker. Hans onkel Mahfouz Azzam hadde vært Qutbs arabiskelev og senere hans advokat, og al-Zawahiri ble gjentatte ganger fortalt historier om Qutbs liv, virke og fengselsopplevelser. Som ung qutbist utviste al-Zawahiri avsmak for autoriteter generelt og for det sekulære egyptiske regimet til Gamal Abdel Nasser spesielt. Allerede som 15-åring organiserte Ayman seg selv og fire andre studenter i en undergrunnsgruppe mot myndighetene, ledet av ham selv. Flere celler lik al-Zawahiris ble dannet i Egypt på 1960-tallet, og Jihad-gruppen (senere kjent som Egyptisk islamsk jihad) ble dannet da hans celle slo seg sammen med fire andre likesinnede grupper.

Afghanistan

Al-Zawahiri var utdannet lege i 1974 og tjente så som kirurg i den egyptiske hæren utenfor Kairo i tre år. Etter at han hadde tjenestegjort, åpnet al-Zawahiri en klinikk i Maadi, og han giftet seg med Azza Nowair i februar 1978.

I denne perioden reiste al-Zawahiri som en av de første araberne til Peshawar og den afghansk-pakistanske grensen for å hjelpe de afghanske flyktningene. Fra Peshawar reiste han flere ganger inn i Afghanistan hvor han kom i kontakt med de afghanske mujahidin, og han berettet om deres mot da han vendte tilbake til Kairo i 1980 og forsøkte å rekruttere andre til afghanske jihad.

Egyptisk revolusjonær

Ayman al-Zawahiri under rettssaken mot islamistene etter drapet på Anwar Sadat

.
Lisens: CC BY 2.0

Da den egyptiske presidenten Anwar al-Sadat tok over makten i Egypt etter Gamal Abdel Nasser, åpnet det seg et større rom for de egyptiske islamistene. Sadat liberaliserte for eksempel ytringsretten, og det egyptiske regimet begynte i hemmelighet å samarbeide med ulike islamistiske grupper for å danne en motvekt mot den nasseristiske og marxistiske opposisjonen i Egypt.

Sadat gjorde likevel de egyptiske islamistene rasende da han signerte Camp David-avtalen med Israel 17. september 1978 som avsluttet konflikten mellom landene. Da de organiserte flere protester, innskrenket Sadat mange av rettighetene islamistene hadde hatt fordel av etter at han ble president.

Siden opprettelsen av Egyptisk islamsk jihad hadde al-Zawahiri rekruttert nye medlemmer fra den egyptiske hæren, blant annet Khalid al-Islambuli, Essam al-Qamari og Aboud al-Zumar. Gruppa hadde også begynt å samle inn våpen som ble skjult i al-Zawahiris medisinske klinikk. Al-Zawahiri og hans kompanjonger hadde på dette tidspunktet utviklet seg til egyptiske revolusjonære som gjorde at de skilte seg fra en annen egyptisk væpnet islamistgruppe al-Gamaa al-Islamiyya. I motsetning til sistnevnte hadde al-Zawahiri liten tillit til de egyptiske massene og stolte kun på sin egen væpnede fortropp.

Til tross for at Sadat gjennomførte en storstilt massearrestasjon av blant andre flere viktige medlemmer av jihad-gruppen, klarte cellen å likvidere Sadat under en militærparade i Kairo 6. oktober i 1981. Al-Zawahiri ble arrestert i etterkant av drapet på og ble utsatt for tortur av det egyptiske politiet. Han innrømmet under avhør at han kun fikk vite om planene noen timer før de ble igangsatt. Under rettssaken mot islamistene 4. desember 1982 ropte al-Zawahiri til TV-kameraene at de ønsket å etablere en islamsk stat og samfunn, og at de trodde på islam som ideologi og praksis. Mens flere av hans medsammensvorne som al-Qamari og al-Islambuli ble dømt til døden og henrettet, ble al-Zawahiri dømt til tre år i fengsel for våpensmugling. På dette tidspunktet hadde likevel rettssaken vart i nesten tre år, og al-Zawahiri ble sluppet fri i 1984.

Eksil

På grunn av frykt for ny tortur forlot al-Zawahiri Egypt etter løslatelsen, til fordel for Saudi-Arabia for å arbeide i ibn al-Nafees-klinikken i Jeddah. På dette tidspunktet fungerte Jeddah som transittstasjon for unge menn som ønsket å reise til Afghanistan for å delta i den afghansk-sovjetiske krigen, og det er mulig at al-Zawahiri møtte Osama bin Laden da førstnevnte hjalp andre egyptere på reisen. I 1986 forlot al-Zawahiri selv Jeddah og reiste til Peshawar hvor han arbeidet ved et Røde halvmåne-sykehus.

Det var i Peshawar al-Zawahiri møtte sin kollega fra Egyptisk islamsk jihad, Sayyid Imam (bedre kjent som Dr. Fadl), og sammen begynte de å gjenoppbygge gruppa gjennom rekruttering av unge egyptere som hadde vervet seg til den afghansk-sovjetiske krigen. Al-Zawahiri skal samtidig ha blitt mer radikal og kompromissløs etter torturen i egyptiske fengsler. Det skal ha vært i Peshawar al-Zawahiri omfavnet takfir-doktriner. Disse tendensene gjorde at al-Zawahiri kom i konflikt med flere av de andre araberne i Peshawar, blant annet Abdallah Azzam.

Al-Zawahiri og bin Laden begynte å samarbeide tettere i denne perioden. Lite tyder likevel på at al-Zawahiris prioriterte annet enn en islamsk revolusjon i Egypt, og han skal ha vist lite interesse for bin Ladens visjoner om å danne en fortropp som skulle frigjøre den muslimske verden. Som sådan dannet den egyptiske gruppa sin egen leir i Løvehulen, basen som bin Laden hadde opprettet i Jaji i Afghanistan i 1986.

al-Qaida

bin Laden og al-Zawahiri
Al-Zawahiri ble en del av al-Qaidas øverste lederskap da organisasjonen ble dannet i 1988. Her sammen med Osama bin-Laden (til venstre) i 2001.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Da al-Qaida ble dannet i august 1988, ble al-Zawahiri medlem av organisasjonens lederskap og rådgivningsråd (majlis al-shūrā). Selv om hans opprinnelige organisasjon Egyptisk islamsk jihad ble en de facto del av al-Qaida, arbeidet al-Zawahiri fortsatt med å omorganisere den egyptiske fortroppen da han ble med bin Laden til Sudan i 1992. I 1993 reiste for eksempel al-Zawahiri til Santa Clara i California i USA – som representant for Røde halvmåne – for å finansiere organisasjonen, men uten hell. Han skal også ha reist til Østerrike, Dagestan, Jemen, Balkan, Irak, Iran, Filippinene og Argentina i denne perioden.

På grunn av Egyptisk islamsk jihads pengeproblemer ble de fleste egyptiske jihadistene i Sudan medlemmer av al-Qaida til tross for at de fortsatt planla væpnede aksjoner i Egypt. Dette inkluderte en planlagt likvidering av den egyptiske presidenten Hosni Mubarak i 1995, og da egyptisk sikkerhetstjeneste slo ned på organisasjonen, svarte al-Zawahiri med å detonere to bomber mot den egyptiske ambassaden i Islamabad i Pakistan 19. november 1995.

Al-Zawahiri forlot Sudan etter økende press fra egyptiske sikkerhetstjenester og etter å ha gjort seg til uvenn med sudanske myndigheter. Egyptisk islamsk jihad ble blant annet beskyldt for å skapt en «stat innad staten» under sudansk beskyttelse. Arrestert og så løslatt av russiske myndigheter på vei inn i Dagestan hadde al-Zawahiri få andre alternativer enn å slå seg sammen med bin Laden igjen i Jalalabad i Afghanistan i 1997.

11. september, flukt og død

Ayman al-Zawahiri på et av skjulestedene sine etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001

.
Lisens: CC BY 2.0

23. februar 1998 publiserte avisen al-Quds al-Arabi en ny uttalelse signert av Den globale islamske fronten mot jøder og korsfarere. Erklæringen inneholdt også signaturen til bin Laden som individ og til al-Zawahiri som leder av Egyptisk islamsk jihad. Erklæringen ble møtt med store protester fra medlemmene av al-Zawahiris gruppe som fortsatt ønsket å prioritere militærkupp i Egypt istedenfor å angripe USA. På dette tidspunktet hadde likevel Egyptisk islamsk jihad blitt så økonomisk avhengig av bin Laden at organisasjonen ikke hadde råd til å stå alene. Al-Zawahiri trakk seg imidlertid som gruppas emir i 1999 etter internt press.

Da USA invaderte Afghanistan 7. oktober 2001 som følge av terrorangrepene 11. september samme år, flyktet al-Zawahiri og resten av al-Qaidas lederskap fra basen sin i Kandahar. Det hersket lenge tvil om hans skjulested, men det ble antatt at al-Zawahiri skjulte seg i Pakistans føderalt administrerte stammeområder etter terrorangrepene i USA 11. september 2001. Overraskelsen var derfor stor blant mange da al-Zawahiri ble drept i et amerikansk droneangrep mot en leilighet i sentrum av Kabul i Afghanistan 31. juli 2022, hvor han skjulte seg sammen med sin familie. Ingen andre ble rapportert drept i angrepet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • el-Zayat, Montasser (2004): The Road to al-Qaeda. Pluto Press.
  • Wright, Lawrence (2006): The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11. Alfred A. Knopf.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg