Kandahar

Artikkelstart

Kandahar er en by i Afghanistan og hovedstad i provinsen med samme navn. Den ligger på en fruktbar slette sørøst i landet, rundt 460 km sørvest for Kabul. Byen har en befolkning på rundt 472 000 (anslag 2018, FNs befolkningsdivisjon) og er det viktigste handelssenteret i det sørlige Afghanistan.

Faktaboks

Uttale
kandahˈar
Også kjent som
Qandahar

Bybeskrivelse

Kandahar ligger på en slette ved Tarnak-elva, cirka 1000 meter over havet. Byen er, sammen med Peshawar i Pakistan, et av de viktigste senterne for Pashtunere, som utgjør det største folkeslaget i Afghanistan.

Gamlebyen var tidligere omgitt av en høy bymur, men kun deler av denne har overlevd til i dag. I gamlebyen ligger mausoleet til Ahmed sjah, herskeren som grunnla den Afghanske staten. Mausoleet er vakkert dekorert med en turkis kuppel. Ved siden av står byens viktigste moské, Kappemoskeen, som huser en kappe som skal ha blitt båret av profeten Muhammad.

Rett vest for gamlebyen ligger sentrum i det moderne Kandahar, og et stykke utenfor byen står ruinene etter det gamle Kandahar som ble ødelagt av en persisk hersker på 1700-tallet.

Kandahar er knyttet med hovedveier til Kabul, Herat og Quetta (i Pakistan). Byens internasjonale lufthavn ligger i sørøst.

Næringsliv

Området rundt Kandahar preges av irrigert jordbruk og byen har tradisjonelt vært kjent for sin eksport av frukt som druer, meloner og granatepler. Bomull og krydder eksporteres også. I tillegg finnes det noe industrivirksomhet, i hovedsak prosessering av mat og tekstilindustri.

Historie

Kandahars historie strekker seg tilbake til oldtiden. Den har på grunn av sin plassering på viktige asiatiske handelsruter blitt beleiret og erobret mange ganger. Byen ble blant annet inntatt av Aleksander den store og en rekke persiske, arabiske, mongolske, afghanske og tyrkiske herskere.

I 1738 ble Kandahar ødelagt og plyndret av iranske Nadir sjah. Grunnleggeren av Durrani-dynastiet, Ahmed sjah, flyttet deretter byen i 1747 og gjorde den til hovedstad i det første samlede afghanske riket.

Kandahar ble utsatt for store ødeleggelser under krigen mellom sovjetiske styrker og opprørere fra 1979. Fra 1994 til 2001 fungerte byen som administrativt senter for den islamske fundamentalistiske bevegelsen Taliban. Byen har også blitt hardt rammet av amerikanske bombeangrep rettet mot islamistiske militante under krigen i Afghanistan fra 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg