Nannestads natur

Nannestad ligger på Romerike.

Geologi og landformer

Nannestads del av Romerikssletta preges av leirbakker mot elven Leira, som kommer fra åstraktene på grensen mot Hadeland og renner i sørlig retning over sletta parallelt med åskanten i vest. Leiras mange små tilløp har utformet et typisk ravine-landskap.

Skogkledde åser med mange vann hever seg over disse marine avleiringer, med Oslofeltets magmatiske bergarter dannet i permtiden (syenitt og granitt) i vest og nord. Høyeste punkt er Marifjell (717 moh.) i nordvest.

Gårdene ligger ofte på bakketopper, mens bekkedalene gjerne er skog og hagemark med or og gran. Helt i nordøst i grensetraktene mot Ullensaker og Eidsvoll er det flate sandmoer.

Se også Akershus' geologi og landformer

Klima

Nannestad har innlandsklima.

Sommeren 2011 ble det satt nedbørrekord ved målestasjonen Ukkestad i Nannestad, som ble etablert i 1966. Da falt det 514,8 millimeter regn. Den forrige rekorden var fra 1985, da kom det 423,4 millimeter regn. Dette var også den våteste sommeren over hele landet.

Største mainedbør ble målt på Ukkestad 2013 med 125.4 mm.

Se også artikkelen Akershus klima

Verneområder

Aurmoen landskapsvernområde; Gjerimosan naturreservat; Marifjell naturreservat; Romerike landskapsvernområde; Skotjernfjellet naturreservat, Rudskampen naturreservat, Snellingsrøysene naturreservat.

Miljøfyrtårn

Eltonåsen skole ble sertifisert til Miljøfyrtårn i september 2011 som den første skolen på Øvre Romerike. Alle barnehagene i Nannestad er Miljøfyrtårn.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg