Hestehov
Hestehov, en av de tidligste vårblomstene

Hestehov er en av de tidligste og mest populære vårblomstene. Hestehoven er en urt i kurvplantefamilien. Den blir mellom 5 og 20 centimeter høy.

Faktaboks

Også kjent som
leirfivel, blekkje
Vitenskapelig navn
Tussilago farfara
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Hestehov har en skjellet stengel med en enkel, gulblomstret kurv på toppen. Jordstenglene er sterkt grenet, med utløpere i flere etasjer. Stengelen med blomstene skyter opp allerede i mars–april, og først senere på våren vokser bladene fram.

Bladene er hestehovformet, derav navnet. Den kalles også leirfivel lokalt i Trøndelag siden den ofte vokser på leirjord. Bladene kalles også noen steder for paddeblader siden de dukker opp etter at blomstene har visnet og blitt borte, slik at det ikke er åpenbart at blomster og blader tilhører samme plante.

Utbredelse

Hestehov trives best på leirjord. I Norge er hestehov nokså vanlig i hele landet, bare noe sjeldnere på Sør- og Vestlandet. I fjellet går den opp til 1300–1400 meter over havet.

Medisinplante

Hestehovens stengler og blomster vokser frem tidlig om våren.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hestehov er en gammel medisinplante, det latinske navnet Tussilago betyr hostefordriver. Bladene ble samlet og tørket. Blomstene ble også samlet og tørket av og til. Drogen inneholder slim, bitterstoffer og garvestoffer og ble særlig brukt i hostemidler.

Planten inneholder imidlertid også kreftframkallende stoffer, og hestehov brukes ikke lenger som medisinplante.

Ugress

På dyrket mark kan hestehoven bli et ondartet ugress som helt dekker grunnen og som det er vanskelig å utrydde siden den har underjordiske jordstengler.

Det kreves enten flere gangers radrensing hvert år i en egnet kultur flere år etter hverandre, eller sprøyting én gang i året i kornåkrer, der både middel, dose og tidspunkt er spesielt rettet mot hestehoven, gjerne i flere påfølgende år det også.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

hestehov
Tussilago farfara
Artsdatabanken-ID
100912
GBIF-ID
3149879

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg