Romerikssletta

Artikkelstart

Romerikssletta er ei slette mellom Øyeren og MjøsaRomerike i Viken fylke.

Søndre del av Romerikssletta utgjøres av Nordre Øyeren og Svellet deltaområde. Nord for deltaet finnes ei leirslette. Videre nordover, midt på Romerike, finnes et grus- og sandlandskap på Gardermoen. Gardermoterrassen rommer landets største grunnvannsmagasin, og der finnes også dødisgroper og innsjøer uten utløp.

Skred

Området er skredutsatt.

Kogstadfallet var et leirskred som gikk nord for Ask i Gjerdrum natten mellom 20. og 21. oktober 1924. Én mann og flere gårder ble tatt av skredet, som gikk i Kankedalen og ut i Gjermåa. Skredet var av kvikkleire med et areal på 40–50 mål og 8–10 meter dypt.

I november 2016 gikk et kvikkleireskred på 400 ganger 300 meter og 60 meter dypt i Sørum. Under skredet skled 140 000 kubikkmeter leirmasser ut og tre mennesker mistet livet.

I desember 2020 gikk et kvikkleireskred på 700 ganger 300 meter sør for Ask i Gjerdrum. Flere bygninger med beboere ble tatt av skredet, og ti mennesker mistet livet. Dette er Norges største og alvorligste skred siden Verdalsskredet i 1893.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev martin phan

kan du si hvordan romerikssletta ble dannet og formet?

svarte Svein Askheim

Ja, det hører med, Romerikssletta lå i sørenden av iskappen som dekket Skandinavia under siste istid. Romerikssletta består av sedimenter som ble skyllet ut under isen. Jeg skal legge inn noen lenker og referanser etter hvert men må si at jeg savner nøyere beskrivelse av disse prosessene. Kanskje jeg må skrive alt selv.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg