møbelindustri

Vatne Lenestolfabrikk. Ca. 1970.
Industribygg av . Falt i det fri (Public domain)
Interiør fra Vatne Lenestolfabrikk. Ca. 1970.
Interiørbilde av . Gjengitt med tillatelse

Møbelindustri er industrigren som beskjeftiger seg med produksjon av møbler av typen sittemøbler, tre- og platemøbler, kjøkken, innredninger, madrasser, kontormøbler og deler til møbelprodukter.

Verdens møbelproduksjon

I verdenssammenheng er EU dominerende, med over 40 % av verdensproduksjonen. Til sammenligning produserer USA/Canada/Mexico og Asia ca. 25 % hver. I EU er det per 2004 ca. 90 000 bedrifter med 900 000 ansatte og en samlet omsetning på ca. 700 mrd. kroner. De to dominerende landene er Tyskland og Italia, som til sammen står for ca. halvparten av produksjonen.

Norsk møbelindustri

Norsk møbelindustri har en sterk posisjon i Norge og produserer litt over halvparten av det som omsettes her til lands. I 2004 sysselsatte møbelindustrien 8300 personer. Bransjen hadde en produksjonsverdi i 2004 på ca 9,5 mrd. kroner, med en eksportandel på ca. 30 %. Det er om lag 450 bedrifter registrert innen norsk møbelindustri. Bedriftene er i hovedsak små og mellomstore, men det finnes også noen større konsern. Litt over en tredjedel av industrien befinner seg i Møre-regionen, og er ellers spredt jevnt utover Sør-Norge.

Bransjeforeningen Norsk Industri

Møbelprodusentene har sin egen arbeidsgiver og bransjeforening i Norsk Industri (tidligere TBL og PIL) og Møbel- og innredningsbedriftenes bransjeforening. Norsk Industri utpeker dessuten representanter til en rekke møbelfaglige utvalg og organer, som løpende behandler saker av betydning for møbel- og innredningsindustrien i Norge.

Omstilling i 2000-årene

Møbel- og innredningsindustrien er i begynnelsen av 2000-årene inne i en kraftig omstillingsperiode. Dette krever en næringspolitikk som prioriterer å gi konkurransedyktige rammebetingelser i Norge og at bedriftene selv er i stand til å møte internasjonal konkurranse. Et av de viktigste elementene i denne sammenheng er satsing på bruk av design. I de senere årene har flere bedrifter lyktes med dette og vunnet designpriser i flere land. Norsk møbelindustri er en del av Scandinavian Design-tradisjonen og er kanskje særlig kjennetegnet ved funksjonsdesign.

Blant de største møbelprodusentene i Norge regnes Ekornes, Stokke, Hjellegjerde, HÅG og Norema.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg