møbelindustri

Ekornes fikk et stort internasjonalt oppsving med sittekonseptet Stressless i 1971. I 2019 omsatte Ekornes for rundt 3 milliarder norske kroner.

Artikkelstart

Møbelindustri er industrigren som beskjeftiger seg med produksjon av møbler av typen sittemøbler, tre- og platemøbler, kjøkken, innredninger, madrasser, kontormøbler og deler til møbelprodukter.

Verdens møbelproduksjon

I verdenssammenheng er EU og Europa fortsatt en stor andel av møbelproduksjonen, med over 26 prosent av verdensproduksjonen, med over 40 prosent av verdensproduksjonen. Til sammenligning produserer USA/Canada/Mexico cirka 15 prosent og Asia hele 53 prosent. I EU var det i 2017 cirka 120 000 bedrifter med 1 million ansatte og en samlet omsetning på rundt 960 milliarder kroner. De to dominerende landene i Europa er Tyskland og Italia, som til sammen står for om lag en tredjedel av produksjonen.

Norsk møbelindustri

Norsk møbelindustri har en sterk posisjon i Norge og produserer om lag 30 prosent av det som omsettes her til lands. I 2018 sysselsatte møbelindustrien 5000 personer. Mange norske møbelprodusenter har også fabrikker i utlandet, og det er i dag flere ansatte på disse enn innenlands. Hoveddelen av produksjonen utenfor Norge selges på internasjonale markeder.

Bransjen hadde en produksjonsverdi i Norge i 2018 på om lag 8,2 milliarder kroner, med en eksportandel på rundt 30 prosent. Det er om lag 450 bedrifter registrert innen norsk møbelindustri. Bedriftene er i hovedsak små og mellomstore, men det finnes også noen større konsern. Litt over en tredjedel av industrien befinner seg i Møre-regionen, og er ellers spredt jevnt utover Sør-Norge. Blant de største møbelprodusentene i Norge regnes Ekornes, Stokke HÅG og Hilding Anders (Jensen). Ekornes fikk et stort internasjonalt oppsving med sittekonseptet Stressless i 1971. I 2019 omsatte Ekornes for om lag 3,3 milliarder norske kroner.

Bransjeforeningen Norsk Industri

Møbelprodusentene har sin egen arbeidsgiver- og bransjeforening i Norsk Industri (tidligere TBL og PIL) og Designindustriens bransjeforening (tidligere møbel+interiør). Norsk Industri utpeker dessuten representanter til en rekke møbelfaglige utvalg og organer, som løpende behandler saker av betydning for møbel- og innredningsindustrien i Norge.

Samarbeidsrådet for møbel og interiør

Samarbeidsrådet for møbel og interiør (SMI) ble etablert i 2016. Det er et nettverk for designere, produsenter, organisasjoner og utdanningsinstitusjoner i Norge. Målet er å fremme norsk møbel- og interiørdesign nasjonalt og internasjonalt. SMI ønsker også å øke den totale verdiskapingen, ikke minst via eksport av bærekraftige produkter.

Omstilling i 2000-årene

Møbel- og innredningsindustrien var i begynnelsen av 2000-årene inne i en kraftig omstillingsperiode. For å møte internasjonal konkurranse ønsker industrien konkurransedyktige rammebetingelser i Norge, noe bransjen opplever de ikke har i dag. De mener et av de viktigste elementene i denne sammenheng er satsing på bruk av design. I de senere årene har flere bedrifter lyktes med dette og vunnet designpriser i flere land. Norsk møbelindustri er en del av Scandinavian Design-tradisjonen og er kanskje særlig kjennetegnet ved funksjonsdesign.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg