Møbelindustri er industrigren som beskjeftiger seg med produksjon av møbler av typen sittemøbler, tre- og platemøbler, kjøkken, innredninger, madrasser, kontormøbler og deler til møbelprodukter.

I verdenssammenheng er EU dominerende, med over 40 % av verdensproduksjonen. Til sammenligning produserer USA/Canada/Mexico og Asia ca. 25 % hver. I EU er det per 2004 ca. 90 000 bedrifter med 900 000 ansatte og en samlet omsetning på ca. 700 mrd. kroner. De to dominerende landene er Tyskland og Italia, som til sammen står for ca. halvparten av produksjonen.

Norsk møbelindustri har en sterk posisjon i Norge og produserer litt over halvparten av det som omsettes her til lands. I 2004 sysselsatte møbelindustrien 8300 personer. Bransjen hadde en produksjonsverdi i 2004 på ca 9,5 mrd. kroner, med en eksportandel på ca. 30 %. Det er om lag 450 bedrifter registrert innen norsk møbelindustri. Bedriftene er i hovedsak små og mellomstore, men det finnes også noen større konsern. Litt over en tredjedel av industrien befinner seg i Møre-regionen, og er ellers spredt jevnt utover Sør-Norge.

Møbelprodusentene har sin egen arbeidsgiver og bransjeforening i Norsk Industri (tidligere TBL og PIL) og Møbel- og innredningsbedriftenes bransjeforening. Norsk Industri utpeker dessuten representanter til en rekke møbelfaglige utvalg og organer, som løpende behandler saker av betydning for møbel- og innredningsindustrien i Norge.

Møbel- og innredningsindustrien er i begynnelsen av 2000-årene inne i en kraftig omstillingsperiode. Dette krever en næringspolitikk som prioriterer å gi konkurransedyktige rammebetingelser i Norge og at bedriftene selv er i stand til å møte internasjonal konkurranse. Et av de viktigste elementene i denne sammenheng er satsing på bruk av design. I de senere årene har flere bedrifter lyktes med dette og vunnet designpriser i flere land. Norsk møbelindustri er en del av Scandinavian Design-tradisjonen og er kanskje særlig kjennetegnet ved funksjonsdesign.

Blant de største møbelprodusentene i Norge regnes Ekornes, Stokke, Hjellegjerde, HÅG og Norema.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.