Hvilestol
Ekornes fikk et stort internasjonalt oppsving med sittekonseptet Stressless i 1971. I 2019 omsatte Ekornes for rundt 3 milliarder norske kroner.

Møbelindustri er industrigren som beskjeftiger seg med produksjon av møbler av typen sittemøbler, tre- og platemøbler, kjøkken, innredninger, madrasser, kontormøbler og deler til møbelprodukter.

Verdens møbelproduksjon

I verdenssammenheng er EU og Europa fortsatt en stor andel av møbelproduksjonen, med over 26 prosent av verdensproduksjonen, med over 40 prosent av verdensproduksjonen. Til sammenligning produserer USA/Canada/Mexico cirka 15 prosent og Asia hele 53 prosent. I EU var det i 2017 cirka 120 000 bedrifter med 1 million ansatte og en samlet omsetning på rundt 960 milliarder kroner. De to dominerende landene i Europa er Tyskland og Italia, som til sammen står for om lag en tredjedel av produksjonen.

Norsk møbelindustri

Norsk møbelindustri har en sterk posisjon i Norge og produserer om lag 30 prosent av det som omsettes her til lands. I 2018 sysselsatte møbelindustrien 5000 personer. Mange norske møbelprodusenter har også fabrikker i utlandet, og det er i dag flere ansatte på disse enn innenlands. Hoveddelen av produksjonen utenfor Norge selges på internasjonale markeder.

Bransjen hadde en produksjonsverdi i Norge i 2018 på om lag 8,2 milliarder kroner, med en eksportandel på rundt 30 prosent. Det er om lag 450 bedrifter registrert innen norsk møbelindustri. Bedriftene er i hovedsak små og mellomstore, men det finnes også noen større konsern. Litt over en tredjedel av industrien befinner seg i Møre-regionen, og er ellers spredt jevnt utover Sør-Norge. Blant de største møbelprodusentene i Norge regnes Ekornes, Stokke HÅG og Hilding Anders (Jensen). Ekornes fikk et stort internasjonalt oppsving med sittekonseptet Stressless i 1971. I 2019 omsatte Ekornes for om lag 3,3 milliarder norske kroner.

Bransjeforeningen Norsk Industri

Møbelprodusentene har sin egen arbeidsgiver- og bransjeforening i Norsk Industri (tidligere TBL og PIL) og Designindustriens bransjeforening (tidligere møbel+interiør). Norsk Industri utpeker dessuten representanter til en rekke møbelfaglige utvalg og organer, som løpende behandler saker av betydning for møbel- og innredningsindustrien i Norge.

Samarbeidsrådet for møbel og interiør

Samarbeidsrådet for møbel og interiør (SMI) ble etablert i 2016. Det er et nettverk for designere, produsenter, organisasjoner og utdanningsinstitusjoner i Norge. Målet er å fremme norsk møbel- og interiørdesign nasjonalt og internasjonalt. SMI ønsker også å øke den totale verdiskapingen, ikke minst via eksport av bærekraftige produkter.

Omstilling på 2000-tallet

Møbel- og innredningsindustrien var på begynnelsen av 2000-tallet inne i en kraftig omstillingsperiode. For å møte internasjonal konkurranse ønsker industrien konkurransedyktige rammebetingelser i Norge, noe bransjen opplever de ikke har i dag. De mener et av de viktigste elementene i denne sammenheng er satsing på bruk av design. I de senere årene har flere bedrifter lyktes med dette og vunnet designpriser i flere land. Norsk møbelindustri er en del av Scandinavian Design-tradisjonen og er kanskje særlig kjennetegnet ved funksjonsdesign.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Høidal, Eldar (2009). Et fellesskap å stole på : fra Møbelsnekkermestrenes landsforening til Norsk industri : Møbelindustrien 1909-2009, Norsk industri, Møbelindustrien
  • Linder, Mats. Norsk møbelindustri før og nå : mot en ny gullalder? Arkitektur N nr. 1 2021, side 65–69
  • Høidal, Eldar (1990). Industrisoge for Sykkylven, Industrilaget

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg