Romeriksåsene

Romeriksåsene er et viktig rekreasjonsområde for nordre Akershus. Her fra Stor-Øyungen i Nannestad.

av . Begrenset gjenbruk

Romeriksåsene, skog som tilhører Oslomarka i Akershus og Sør-Oppland.

Åsene ligger i Lunner kommune i Oppland og i Nannestad, Gjerdrum, Nittedal og Skedsmo kommune i Akershus. De ligger mellom Romerikssletta i øst og Nitelvas dalføre i vest, klart avgrenset mot de lavereliggende strøk av Skedsmo i sør; i nord går de over i åstraktene mellom Hurdalssjøen og Hadeland. Elven Leiras vest–østgående løp i Gran og Nannestad regnes ofte som nordgrense.

Romeriksåsene er et skogkledt fjellområde med berggrunn av gneis og granitt. Landskapet hever seg fra 200 moh. ved Nittedal kirke og Skedsmo i sør til over 500 moh. ved Nyseter og Snellingen i Lunner kommune. I dette skogområdet ligger vannene Buvann, Gjerdrums-gjermenningen, Storøyungen, Bjertnessjøen, Råsjøen og Råbjørn.

Gjerdrum og Holter i sørlige del av Nannestad består av gneis som ble dannet under den Sveconorvegiske fjellkjedefolding for 1100 millioner år siden. Berggrunnen tilhørte et skyvedekke som ble skjøvet østover til det sørøstnorske grunnfjellsområde. Gneisen, såkallt åregneis, har mørke, rynkete striper av glimmer og amfibol og lyse striper av feltspat og kvarts .

Høydeområdene i Romeriksåsene består av dypbergarter som granitt, monzonitt og syenitt som tilhører Oslofeltet. Disse bergartene er relativt harde og står derfor opp i landskapet etter den erosjon som pågikk de påfølgende 250 millioner år frem til i dag. Høyeste punkt i Romeriksåsene er Paradiskollen øst for Harestuvatnet på 670 moh.

Årlig arrangeres Raumerrittet, som er et av Norges største terrengsykkelritt med 14 000 deltagere 2013. Rittet har løyper på 79, 64 og 39 km med start og mål på Hellerudsletta.

Litteratur

  • Sørheim, Thor: Romeriksåsene, 2008, isbn 978-82-7981-049-0, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg