Romeriksåsene

Romeriksåsene er et viktig rekreasjonsområde for nordre Akershus. Her fra Stor-Øyungen i Nannestad.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Romeriksåsene er en skogkledt ås som tilhører Oslomarka i Lunner, Nannestad, Gjerdrum, Nittedal og Lillestrøm kommuner, Viken fylke.

Romeriksåsene ligger mellom Romerikssletta i øst og Nitelvas dalføre i vest, og er klart avgrenset mot de lavereliggende strøk av Skedsmo i sør. I nord går Romeriksåsene over i åstraktene mellom Hurdalssjøen og Hadeland. Elven Leiras vest–østgående løp i Gran og Nannestad regnes ofte som nordgrense.

Romeriksåsene er et skogkledt fjellområde med berggrunn av gneis og granitt. Landskapet hever seg fra 200 meter over havet ved Nittedal kirke og Skedsmo i sør til over 500 meter over havet ved Nyseter og Snellingen i Lunner kommune. I dette skogområdet ligger vannene Buvann, Gjerdrums-gjermenningen, Storøyungen, Bjertnessjøen, Råsjøen og Råbjørn.

Geologi

Gjerdrum og Holter i sørlige del av Nannestad består av gneis som ble dannet under den Sveconorvegiske fjellkjedefolding for 1100 millioner år siden. Berggrunnen tilhørte et skyvedekke som ble skjøvet østover til det sørøstnorske grunnfjellsområde. Gneisen, såkallt åregneis, har mørke, rynkete striper av glimmer og amfibol og lyse striper av feltspat og kvarts .

Høydeområdene i Romeriksåsene består av dypbergarter som granitt, monzonitt og syenitt som tilhører Oslofeltet. Disse bergartene er relativt harde og står derfor opp i landskapet etter den erosjon som pågikk de påfølgende 250 millioner år frem til i dag. Høyeste punkt i Romeriksåsene er Paradiskollen øst for Harestuvatnet på 670 meter over havet.

Kultur

Årlig arrangeres Raumerrittet, som er et av Norges største terrengsykkelritt med 14 000 deltagere i 2013. Rittet har løyper på 79, 64 og 39 km med start og mål på Hellerudsletta.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Sørheim, Thor: Romeriksåsene, 2008, isbn 978-82-7981-049-0, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg