Folkereisning mot krig

Artikkelstart

FMK, tilsluttet verdensføderasjonen War Resisters' International, er en norsk organisasjon av absolutte pasifister, stiftet 1937 av Lilly Heber og Olaf Kullmann. Folkereisning mot krig har siden 1968 utgitt tidsskriftet Ikkevold, også på nett. FMK har etter århundreskiftet vært en lite aktiv organisasjon.

FMK er sammen med en rekke organisasjoner som blant andre IOGT, Norske leger mot atomvåpen, Juvente og Bestemødre for fred medlem av Norges Fredsråd som er et felles talerør.

Pax Forlag, som ble stiftet i 1964, sprang ut av miljøet rundt Folkereisning mot krig. Det skjedde ved at FMK fra 1962 først utga månedsskriftet Pax. Sentrale medarbeidere i bladet utgjorde deretter hovedstammen i det nye forlaget.

Storhetstid

Folkereisning mot krig hadde sin storhetstid og mest aktive periode under den kalde krigen, da frykten for atomvåpnene preget det politiske ordskiftet. Det gjaldt blant annet tidlig på 1960-tallet, da stormaktene drev prøvesprengninger og det dessuten var aktuelt å stasjonere amerikanske atomvåpen på norsk jord. I debatten om NATOs dobbeltvedtak i 1979 var fredsorganisasjoner som FMK svært aktive i å advare mot utplassering av nye, langtrekkende atomraketter.

Selv om Folkereisning mot krig lenge levde i skyggen av Nei til atomvåpen, var organisasjonen i nyere tid aktiv både i motstanden mot Vietnamkrigen på 1960-tallet og krigene på Balkan i 1990-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg