Jessheim, tettsted og administrasjonssenter i Ullensaker kommune, Akershus, Øvre Romerike. Bebyggelsen ligger rundt Jessheim stasjon på Hovedbanen. Jessheim fikk bystatus i 2012.

Jessheim by har viktige regionale funksjoner som handels- og servicesenter, og det er en del industri. En sementvarefabrikk nytter sand- og grusforekomster i omegnen og det finnes trevarefabrikk.

Jessheim er et veiknutepunkt med Rv. 174 vestover til Gardermoen, Nannestad og Hurdal og østover til Kongsvingerveien (Rv. 2). E 6 går vest for tettbebyggelsen. Jessheim stasjon ble åpnet i 1854 som en del av Hovedbanen, der det også er holdeplass for buss og taxi.

Jessheim videregående skole og Romerike Folkehøgskole ligger i byen. Jessheim kirke i leca er fra 1984 og ble utbygget og renovert i 2016-17. Arkitekt var Harald Hille. Kirken ligger sentralt i kort avstand fra Rådhuset. På Jessheim ligger også lokalredaksjonen til Romerikes Blad.

Det er planlagt at Feiringklinikken og Glittreklinikken skal flyttes til Blålystomta nord for Quality hotell på Jessheim nord. Klinikkene eies og drives av Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL). Bygging av sykehuset startet i august 2015. På Blålystomta planlegges også kunnskapssenter.

Jessheim Storsenter ble sist utvidet i 2008 til over 60 000 m² gulvflate, rundt 150 butikker og 9 spisesteder. Jessheim Storsenter ble opprinnelig ferdigstilt 31. oktober 1968 med navnet Fakkelsenteret  som et av landets første kjøpesentre. Den 31. mai 1979 åpnet HK-Senteret, som ble bygget av Harald Kværner, ved siden av Fakkelsenteret, og i 2003 åpnet dagens Jessheim Storsenter etter at de to tidligere kjøpesentrene var slått sammen.

Landskapet omkring Jessheim er flatt og består av sand- og grusavsetninger på Romerikssletta. Jessheimmarka er et skogområde mellom E 6 og Randbydalsveien som er planlagt utbygget med småhusbebyggelse. Vest for tettstedet ligger Raknehaugen. Øst for tettstedet ligger Gystadmarka, som er planlagt utbygget til en ny bydel.

Aktivitetsbyen Jessheim har arenaer til mange idretter: Ullensaker idrettspark huser spesielle arrangementer som EM, NM, og regionale stevner. Jessheim friidrettsstadion og UKI Arena dannet utgangspunktet for Ullensaker idrettspark på Gystadmarka da anleggene ble åpnet i 2011. I 2014 åpnet Jessheim is- og flerbrukshall og i 2016 en skatepark en innebandybane på samme område. På Gystadmarka Idrettspark ble NM i friidrett arrangert i 1994 og 2014. Navnet kommer av norrønt Jasseimr, Jesseímr , første ledd utolket, siste ledd heim; opprinnelig brukt om Hovin sogn, fra slutten av 1800-tallet om jernbanestasjonen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. mars 2014 skrev Sven Ånensen

Jessheim fikk bystatus i 2012.

26. mars 2014 skrev Svein Askheim

Takk for bidraget. Artikkelen er oppdatert.

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.