Jessheim er et tettsted og administrasjonssenter i Ullensaker kommune på Øvre Romerike, Akershus. Jessheim fikk bystatus i 2012.

Landskapet omkring Jessheim er flatt og består av sand- og grusavsetninger på Romerikssletta. Jessheimmarka er et skogområde mellom E 6 og Randbydalsveien, som er planlagt utbygget med småhusbebyggelse. Øst for tettstedet ligger Gystadmarka, som er planlagt utbygget til en ny bydel.

Bebyggelsen ligger rundt Jessheim stasjon på Hovedbanen. Jessheim by har viktige regionale funksjoner som handels- og servicesenter, og det er en del industri. Det var stor boligbygging fra slutten av 1990-tallet i forbindelse med den nye Oslo lufthavn Gardermoen.

Jessheim videregående skole og Romerike Folkehøgskole ligger i byen. På Blålystomta planlegges også kunnskapssenter.

En sementvarefabrikk nytter sand- og grusforekomster i omegnen, og det finnes en trevarefabrikk.

Jessheim Storsenter ble sist utvidet i 2008 til over 60 000 m² gulvflate med rundt 150 butikker og 9 spisesteder. Senteret ble opprinnelig ferdigstilt 31. oktober 1968 med navnet Fakkelsenteret, og var da ett av landets første kjøpesentre. 31. mai 1979 åpnet HK-Senteret ved siden av Fakkelsenteret, og i 2003 åpnet dagens storsenter etter at de to tidligere kjøpesentrene var slått sammen.

Feiringklinikken og Glittreklinikken flyttet til Blålystomta nord for Quality hotell på Jessheim nord og åpnet i januar 2018. Klinikkene eies og drives av Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL).

På Jessheim ligger også lokalredaksjonen til Romerikes Blad.

Jessheim er et veiknutepunkt med Rv. 174 vestover til Gardermoen, Nannestad og Hurdal og østover til Kongsvingerveien på Rv. 2. E6 går vest for tettbebyggelsen. Jessheim stasjon ble åpnet i 1854 som en del av Hovedbanen, der det også er holdeplass for buss og taxi.

Jessheim kirke i leca er fra 1984 og ble utbygget og renovert i 2016–2017. Arkitekt var Harald Hille. Kirken ligger sentralt i kort avstand fra Rådhuset. Vest for tettstedet ligger Raknehaugen.

Aktivitetsbyen Jessheim har arenaer til mange idretter. Ullensaker idrettspark huser spesielle arrangementer som EM, NM, og regionale stevner. Jessheim friidrettsstadion og UKI Arena dannet utgangspunktet for Ullensaker idrettspark på Gystadmarka da anleggene ble åpnet i 2011. I 2014 åpnet Jessheim is- og flerbrukshall, og i 2016 en skatepark og en innebandybane på samme område. På Gystadmarka Idrettspark ble NM i friidrett arrangert i 1994 og 2014.

Navnet kommer av norrønt Jasseimr, Jesseímr, første ledd utolket, siste ledd heim; opprinnelig brukt om Hovin sogn, fra slutten av 1800-tallet om jernbanestasjonen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. mars 2014 skrev Sven Ånensen

Jessheim fikk bystatus i 2012.

26. mars 2014 skrev Svein Askheim

Takk for bidraget. Artikkelen er oppdatert.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.