Jessheim

Jessheim stasjon har to tog i retningen Oslo/Drammen og Dahl

Utsikt mot Jessheim fra Presterudtoppen

Artikkelstart

Jessheim er et tettsted i Ullensaker kommune i Viken. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 7,6 km², og har 22 200 innbyggere (2021).

Faktaboks

Etymologi
av Jaseimr eller Jesseimr; usikker betydning.
Også kjent som

Jessheimbyen

Innbyggertall
22 200 (SSB, 2021)
Landareal
7,6 km² (SSB, 2021) km²
Tettstedsnummer
0659 Jessheim

Jessheim er administrasjonssenter i Ullensaker kommune på Øvre Romerike. Jessheim fikk bystatus i 2012.

Natur

Landskapet omkring Jessheim er flatt og består av sand- og grusavsetninger på Romerikssletta. Jessheimmarka er et skogsområde mellom E6 og Randbydalsveien, og er planlagt utbygget med småhusbebyggelse. Øst for tettstedet ligger Gystadmarka hvor det er planlagt å etablere en ny bydel.

Bosetning

Bebyggelsen ligger rundt Jessheim stasjon på Hovedbanen. Jessheim by har viktige regionale funksjoner som handels- og servicesenter, og det er en del industri. Det var stor boligbygging fra slutten av 1990-tallet i forbindelse med den nye Oslo lufthavn Gardermoen.

Jessheim videregående skole og Romerike Folkehøgskole ligger i byen. På Blålystomta planlegges også kunnskapssenter.

Næringsliv

En sementvarefabrikk nytter sand- og grusforekomster i omegnen, og det finnes en trevarefabrikk.

Jessheim Storsenter ble sist utvidet i 2008 til over 60 000 kvadratmeter gulvflate med rundt 150 butikker og 9 spisesteder. Senteret ble opprinnelig ferdigstilt 31. oktober 1968 med navnet Fakkelsenteret, og var da ett av landets første kjøpesentre. 31. mai 1979 åpnet HK-Senteret ved siden av Fakkelsenteret, og i 2003 åpnet dagens storsenter etter at de to tidligere kjøpesentrene var slått sammen.

Feiringklinikken og Glittreklinikken flyttet til Blålystomta nord for Quality hotell på Jessheim nord og åpnet i januar 2018. Klinikkene eies og drives av Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

På Jessheim ligger også lokalredaksjonen til Romerikes Blad.

Samferdsel

Jessheim er et veiknutepunkt med riksvei 174 vestover til Gardermoen, Nannestad og Hurdal og østover til Kongsvingerveien på riksvei 2. E6 går vest for tettbebyggelsen. Jessheim stasjon ble åpnet i 1854 som en del av Hovedbanen, der det også er holdeplass for buss og taxi.

Kultur

Jessheim kirke i lecastein er fra 1984 og ble utbygget og renovert i 2016–2017. Arkitekt var Harald Hille. Kirken ligger sentralt i kort avstand fra rådhuset. Vest for tettstedet ligger Raknehaugen.

Idrett

Aktivitetsbyen Jessheim har arenaer til mange idretter. Ullensaker idrettspark huser spesielle arrangementer som EM, NM, og regionale stevner. Jessheim friidrettsstadion og UKI Arena dannet utgangspunktet for Ullensaker idrettspark på Gystadmarka da anleggene ble åpnet i 2011. I 2014 åpnet Jessheim is- og flerbrukshall, og i 2016 en skatepark og en innebandybane i samme område. NM i friidrett i 1994 og 2014 ble arrangert på Gystadmarka idrettspark.

Navn

Navnet kommer av norrønt Jasseimr, Jesseímr, første ledd utolket, siste ledd heim; opprinnelig brukt om Hovin sogn, fra slutten av 1800-tallet om jernbanestasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Sven Ånensen

Jessheim fikk bystatus i 2012.

skrev Svein Askheim

Takk for bidraget. Artikkelen er oppdatert.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg