Faktaboks

Mathiesen Eidsvold Værk
Offisielt navn
MATHIESEN EIDSVOLD VÆRK ANS
Forretningsadresse
Hurdal
Stiftet
31.12.1671
Daglig leder
Severin Myrbakken
Styreleder
Haaken Eric Mathiesen
Mathiesen Eidsvold Værk
Kutting av tømmer ved Mathiesen Eidsvold Værk i 1973.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Mathiesen Eidsvold Værk er et familieeid norsk skogbruksforetak, grunnlagt i 1671. Bedriften eier ca. 350 000 dekar produktiv skog, og driver skogbruk og eiendoms- og utmarksforvaltning i kommunene Hurdal, Eidsvoll, Nannestad, Ullensaker, Nes, Gran og Østre Toten.

Bedriften har røtter i den skog- og trelastvirksomhet som Mogens Lauritzøn grunnla på Linderud i 1670-årene og som gikk over til Haagen Mathiesen, og i jernverket Eidsvold Værk, hvis første privilegier er fra 1624. Verket ble i 1893 kjøpt av godseier Haaken Christian Mathiesen, som også hadde overtatt store skogeiendommer i traktene omkring Hurdalssjøen. Jernverket hadde rettigheter i Andelva, og tømmer fra Hurdalssjøvassdraget kunne etter overtagelsen foredles ved egne anlegg.

Etter hvert ble alle treforedlings- og sagbruksbedrifter ved Andelva ervervet, men en del er nedlagt. Trevarevirksomheten ble i 1994–1995 overtatt av Moelven Industrier, og navnet på denne virksomheten ble endret til Moelven Eidsvold Værk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Holmsen, Andreas m.fl.: Fra Linderud til Eidsvold Værk, 1946-85, 4 b. i 5

Faktaboks

Mathiesen Eidsvold Værk
Sektorkode
2300 Personlige foretak
Næringskode(r)
02.200 Avvirkning; 68.209 Utleie av egen eller leid fast eiendom ellers

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg