Faktaboks

Leira
Region
Akershus
Byer

Lillestrøm

Lengde
95 km
Nedbørfelt
671 km2
Munning
Øyeren
Sideelver

Rotua, Sogna, Gjermåa

Ved Kringler i Nannestad danner Leira en liten canyon med fossefall, tidligere utnyttet som kraftkilde for bl.a. mølle og meieri.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Leira er ei elv som springer ut ved Lushaugen (812 meter over havet) på grensa mellom Hurdal kommune i Akershus og Gran kommune i Innlandet.

Leira renner i sitt øvre løp i skogåsene mellom Hadeland og Nannestad, og renner ut på Romerikssletta vest for Maura i Nannestad. Den gjennomskjærer leirlag i vestkanten av Romerikssletta, og munner ut i Øyeren mellom Lillestrøm og Fetsund. Deler av løpet er utsatt for leirras og leirfall, og elva avsetter store leirmasser som grunner opp Øyeren. Leira har et nedslagsfelt på 671 km2 og en samlet lengde på 95 kilometer.

I november 1883 førte et leirskred 1,3 millioner m³ leire ut i Leira ved Kråkfoss. Leirmassene dannet en demning som brast, slik at elva flommet over sine bredder. Bruer ble tatt av flommen, og fem personer omkom. Skredet kalles Holumfallet.

To små kraftstasjoner (tilsvarende 0,75 MW) utnytter fall i Gjermåa, en sideelv til Leira.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Solberg, Sverre: Elvelangs på Romerike : Leira fra Hadeland til Øyeren, 2007, isbn 82-303-0846-2

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg