Selv om Irland har to offisielle språk, irsk og engelsk , er store deler av medietilbudet engelskspråklige: Mens 99 prosent av befolkningen snakker engelsk, kan kun 40 prosent snakke irsk, og bare to prosent gjør det regelmessig. Irske mediebrukere velger heller ikke bare blant irske medietilbud, men også blant andre engelskspråklige tilbud, noe som gjør seg gjeldende i forskjellige medier som for eksempel aviser, podcaster og TV-kanaler.

Tradisjonelt har landet hatt sterke avistradisjoner. Men medielandskapet (og særlig avissektoren) er truet fra flere kanter: Printkostnadene har økt betraktelig, høye energipriser og høye kostnader for befolkningen generelt gjør det krevende å selge aviser. Antall ansatte ved lokalavisene er halvert på 14 år, og 17 lokalaviser innstilt (2022). Også store teknologiske konserner som Amazon, Meta og Twitter/X, som har sitt europeiske hovedsete i Dublin, har sagt opp ansatte etter koronapandemien. Dessuten må deler av den irske mediebransjen takle tapet av reklameinntekter som havner i større grad hos internasjonale konserner som Google, Meta og ByteDance (TikTok), og som igjen fører til kutt i arbeidsplasser i store nasjonale aviser og journalistiske tilbud.

I 2020 gav den irske regjeringen The Future of Media Commission oppdraget å utarbeide anbefalinger for å sikre et bærekraftig medielandskap. Av kommisjonens 50 anbefalinger, publisert i 2022, ble 49 fulgt. Bare finansieringen av allmennkringkasteren RTÉ (Raidió Teilifís Éireann) ble ikke endret i retning av en direkte statlig finansiering.

64 prosent av irer får med seg nyheter minst en gang om dagen, litt under EU-gjennomsnittet på 70 prosent. 15 prosent av irene betaler for digitale nyhetstilbud, først og fremst for The Irish Times, The Irish Independent, britiske The Guardian og The New York Times (2023).

Mediemangfold

Ifølge studien Media Pluralism Monitor 2022 står det irske mediemangfoldet forholdsvis trygt. Trusselnivåene i kategoriene medienes generelle beskyttelse og politiske uavhengighet vurderes som lave. I kategorien sosial inkludering er mediemangfoldet truet på et middels nivå. Mangfoldet i det irske samfunnet gjenspeiles ikke tilstrekkelig i de irske mediene, og initiativer mot diskriminerende, villedende eller hatefullt medieinnhold er ikke særlig virksomme. Videre har bare halvparten av befolkningen grunnleggende digitale ferdigheter.

Den største trusselen for det irske mediemangfoldet ligger i kategorien markedsmangfold. Det finnes ikke lover for å forhindre at mange medier eies av samme eier. Dessuten har det blitt vanskelig å måle medieinntekter, og det er krevende å si i hvilken grad mediene allerede er konsentrert hos få eiere. Generelt kan man fastslå at inntektene ligger i veldig stor grad hos de digitale mediene.

Pressefrihet og tillit til mediene

Irland hadde verdens nest høyeste grad av pressefrihet i 2023 ifølge Reportere uten grenser. Høyest tillit har irene til nyhetene fra RTÉ News, etterfulgt av regionale/lokale radionyheter og The Irish Times, regionale/lokale aviser og BBC News, The Irish Independent, samt den britiske nyhetskanalen Sky News (2023).

Medieteknikk

Internett og mobil

94 prosent av husholdningene har internett, og like mange prosent av befolkningen bruker det daglig (2023). 94 prosent av befolkningen har også smarttelefon (2022).

Mediebransjen og -økonomi

Konserner

De store mediekonsernene i printsektoren er

  • belgiske Mediahuis, som eier blant annet avisene Irish Independent, Sunday Independent, Belfast Telegraph, Sunday World og Herald,
  • videre Irish Times Trust med Irish Times, Irish Examiner samt nettstedet BreakingNews.ie,
  • Rupert Murdoch-eide News Corp med avisene Irish Sun og Sunday Times Ireland samt en rekke radiokanaler i Wireless-gruppen,
  • britiske Reach PLC, Storbritannia og Irlands største kommersielle nyhetsforlag med mer enn 130 merker, som eier Irish Daily Star og Irish Daily Mirror og
  • Daily Mail and General Trust med Irish Daily Mail og Irish Daily Mail on Sunday.
  • Mange av lokalavisene eies av Iconic Newspapers som igjen eies av britiske Mediaforce.

Statskringkasteren RTÉ er med over en fjerdedel markedsandel den største aktøren både med tanke på TV og radio. Den eneste større utfordreren til RTÉ på TV-siden, Virgin Media (tidligere TV3), eies av det multinasjonale telekommunikasjonsselskapet Liberty Global.

Med tanke på private radiokanaler er Bauer Media Audio Ireland den viktigste aktøren som eier blant annet 98FM, Newstalk, Spin 1038 og Today FM. Tyske Bauer Media Audio er et av de største konsernene i det europeiske radiomarkedet med 150 radiokanaler i ni europeiske land.

Distilled SCH, en sammenslutning av irske Distilled Media (eier av nettsteder med liknende funksjoner som finn.no) og norske Schibsted eier nettstedet TheJournal.ie.

Lisensavgift

RTÉ finansieres gjennom en kombinasjon av lisensavgift (55 prosent) og inntekter fra reklame og andre kommersielle aktiviteter (45 prosent). Alle husholdninger som har TV-apparat må betale lisensavgiften på 160 euro.

Pressestøtte

Både papiraviser og digitale nyhetstilbud er fritatt for merverdiavgift siden 2023 for å hjelpe tradisjonelle medier med overgangen til digitale tilbud. Simon Cumbers Media Fund støtter journalisme som omhandler det globale sør. Den finansieres av utenriksdepartementet og blir sett på som utviklingsbistand.

Reklame

Selv om reklameinntektene totalt er økende og kommer til å ligge rundt 1,32 milliarder euro i 2024, går de tilbake for både aviser, tidsskrifter og tradisjonell TV. Samtidig øker reklameinntektene i digitale medier, strømmetjenester, radio og utendørsreklame. Den største andelen av inntektene finnes hos de digitale mediene med nesten 60 prosent. Tradisjonell TV, radio, aviser, utendørsreklame, strømmetjenester (TV) og tidsskrifter følger deretter.

84 prosent av reklameinntektene fra digitale medier går til Meta og Google (2020).

Mediebruk og -tilbud

Nyhetskilder

I 2023 var TV det viktigste mediet for irene for å få tak i nyheter i 2023, etterfulgt av sosiale medier, radio, digitale nyhetssteder, videoplattformer, papiraviser og messenger-tjenester. Blant massemedier er RTÉ News størst, etterfulgt av Sky News, BBC News, Virgin Media TV News og Today FM. Med tanke på nettsteder er RTÉ News' nettilbud viktigst, etterfulgt av TheJournal.ie, nettilbudet til Irish Independent, BreakingNews.ie og nettilbudet til Irish Times.

Irene går helst direkte til nyhetskilden, men mange leser også nyheter som dukker opp på sosiale medier. For irer er de viktigste temaene lokale nyheter, etterfulgt av europeiske/internasjonale nyheter, sport, nasjonal politikk, forbrytelser og ulykker (2023).

Sosiale medier

Blant sosiale medier og messengertjenester er WhatsApp mest brukt, etterfulgt av Facebook, YouTube, Instagram, Facebook Messenger, TikTok, Snapchat, Twitter/X, LinkedIn og Telegram (2023).

Presse

Samtlige store dagsaviser og de større ukeavisene utkommer på engelsk. Et særegent trekk ved irsk presse er det store antallet ukeaviser som utgis i provinsene.

Tre av de store nasjonale dagsavisene er ikke-tabloide: Irish Independent, The Irish Times og Irish Examiner. De store tabloidavisene Irish Sun, Irish Daily Star, Irish Daily Mail, Herald og Irish Daily Mirror er ofte lokal tilpassete versjoner av deres engelske søsteraviser. Det finnes en rekke nasjonale søndagsaviser hvorav de to største er Sunday Independent og Sunday World. Av ukentlige aviser kan ellers Irish Farmers Journal nevnes.

Bøker

Papirboken står trygt, og salgstallene har økt de siste årene. I 2022 ble det solgt bøker for 170 millioner euro, 60 prosent mer enn i 2014. Det er særlig skjønnlitteratur som er populær. Lydbøker og e-bøker har vært forholdsvis dyre; fra 2024 er de som papirbøkene fritatt merverdiavgiften.

Landet har også et godt utbygget bibliotekssystem med 330 folkebiblioteker, 23 mobile biblioteker og et digitalt tilbud. Mer enn 13 millioner fysiske medier kan lånes hos disse, dessuten 110 000 e-bøker og digitale lydbøker (2022).

TV

Det nasjonale kringkastingsselskapet RTÉ ble opprettet i 1960 og har i dag tre hovedkanaler, RTE 1, RTE 2 og RTE jr. Offentlige TG4 er den største irskspråklige kringkasteren.

Blant de private selskapene må særlig Virgin Media med sine fire kanaler nevnes. Ellers er også strømmetjenester som Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ tilgjengelige og opplever økende popularitet.

Radio og musikkstrømming

RTÉ har ni radiokanaler hvorav fire sendes over blant annet FM-nettet og fem kun er digitale. DAB-radio eksisterer ikke lenger av kostnadsmessige årsaker. En av RTÉs kanaler, Radio Gaeltachta som holder til i Galway, har sendinger på irsk. RTÉ er selskapet med høyest markedsandel.

Det finnes 34 private radiostasjoner, blant dem Today FM, Newstalk, FM104, Spin 1038 og 98FM. Populariteten til strømmetjenester for musikk som Spotify og Apple Music er økende.

Historikk

Radiosendinger startet i Irland i 1926, fjernsynssendinger 1961. I 1978 fikk man en TV-kanal nummer to og året etter en radiokanal nummer to. Verdens eldste elektroniske nyhetsbrev, The Irish Emigrant, ble etablert i Irland i 1987. Frem til 1988 hadde RTÉ monopol, men fra da av har privat kringkastingsvirksomhet vært tillatt. I 1998 kom en privat riksdekkende fjernsynskanal (TV3) og en privat riksdekkende radio (Today FM).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg