medier i Irland

Artikkelstart

Selv om Irland har to offisielle språk, irsk og engelsk, utkommer samtlige sju dagsaviser og de større ukeavisene på engelsk. Et særegent trekk ved irsk presse er det store antallet ukeaviser som utgis i provinsene. I tillegg til de irske avisene selges også de fleste store britiske avisene i Irland.

Fem dagsaviser blir utgitt i Dublin: Evening Herald (grunnlagt 1891), The Irish Times (grunnlagt 1859), Irish Daily Mail (grunnlagt 2006), Irish Daily Star (grunnlagt 1988) og den største, Irish Independent (grunnlagt 1905). Dagsavisene Irish Examiner (grunnlagt 1841) og Evening Echo (grunnlagt 1892) utgis i Cork. Det finnes fire nasjonale søndagsaviser, de to største er: Sunday Independent (grunnlagt 1905) og Sunday World (grunnlagt 1973).

Radio og fjernsyn

Det nasjonale kringkastingsselskapet heter Radio Telefís Éireann (RTE), og ble opprettet i 1960. Både radio og fjernsyn finansieres gjennom en kombinasjon av statlige bevilgninger, lisensavgift og reklameinntekter. Radiosendinger startet i Irland i 1926, fjernsynssendinger 1961. I 1978 fikk man en fjernsynskanal nummer to og året etter en radiokanal nummer to. Frem til 1988 hadde RTE monopol, men fra da av har privat kringkastingsvirksomhet vært tillatt. Det finnes nå mer enn 25 private lokalradiostasjoner. I 1998 kom en privat riksdekkende fjernsynskanal (TV3) og en privat riksdekkende radio (Today FM). RTE har nå seks riksdekkende radionettverk; et av dem, Radio Gaeltachta som holder til i Connemara, har sendinger på irsk (gælisk) for den vestre del av landet, samt to fjernsynskanaler på engelsk og fra 1996 en (TG4) på irsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg