Benin

Faktaboks

Uttale
benˈin
Offisielt navn
République du Bénin
Norsk navn
Republikken Benin
Statsform
Republikk i Afrika
Hovedstad
Porto Novo (formelt), Cotonou (faktisk)
Innbyggertall
10 598 482
Landareal
112 760 km²
Totalareal
114 760 km²
Innbyggere per km²
93,99
Offisielt/offisielle språk
Fransk
Religion
Lokale religioner, katolsk kristendom, islam
Nasjonaldag
1. august
Statsoverhode
Patrice Talon
Statsminister
-
Mynt
CFA-franc à 100 centimes
Valutakode
XOF
Nasjonalsang
L'Aube Nouvelle
Flagg
Riksvåpen

Benin

Av /KF-arkiv ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Porto-Novo er landets administrative hovedstad.
Av .
Lisens: CC BY ND 2.0

Artikkelstart

Benin, republikk ved Guineabukta i Vest-Afrika. Grenser til Nigeria i øst, Niger og Burkina Faso i nord og Togo i vest.

Benin har vært selvstendig nasjon siden 1960. Landet er en av Afrikas minste stater, med et anslått innbyggertall på 10 millioner i 2011.

Benin regnes som et relativt velfungerende demokrati i en ellers ustabil region. Siden den fredelige avviklingen av det marxist-leninistiske styret til Mathieu Kérékou i 1989 har landet hatt fire konfliktfrie maktoverdragelser.

Benin er etnisk, språklig og religiøst svært sammensatt. Landets historie er preget av kongedømmer, vekslende kolonivelder og en omfattende slavehandel mellom disse. Forfedredyrkelse og den tradisjonelle religionen voudon praktiseres fortsatt av mange. Denne religionen ble med slavehandelen eksportert til blant annet Haiti og Brasil der lokale tilpassninger gjerne kalles voodoo. Landet har ikke et tradisjonelt skriftspråk, men kongehistorien og en rik ordspråkstradisjon er opp igjennom tidene blitt dokumentert i bilder applikert på stoff.

Landet het til 1975 Dahomey. Republikken Benin må ikke forveksles med det historiske Benin som lå i det nåværende Nigeria. Benin City er i dag hovedstad i staten Edu i sørlige Nigeria.

Benins nasjonalsang er L'Aube Nouvelle ('Nytt morgengry').

Geografi og miljø

Padler på kystlinjen ved Mono-elven sørvest i landet, ved grensen til Togo i vest. Kystlinjen til Benin er på rundt 120 kilometer,.

Benin befinner seg mellom breddegradene 6°30 nord til 12°30 nord, og lengdegradene 1° øst til 3°40 øst.

Landet har en kystlinje på rundt 120 kilometer, som møter Togo i vest og Nigeria i øst. Landet strekker seg derfra 700 kilometer nordover der det møter Burkina Faso i nordvest og avgrenses av Nigerfloden mot Niger i nordøst. Det totale landarealet er på 112,622 kvadratkilometer, litt mindre enn en tredjedel av Norge og på størrelse med Bulgaria.

Benin er relativt flatt. Høyeste punkt er Mont Sokbaro, på 658 moh. som ligger i regionen Atacora, nord-vest i landet mot grensa til Togo.

Benin er et varmt land, og temperaturene i sør faller sjelden under 24 grader. Den kaldeste tiden på året er i juli, august og begynnelsen av september. Det meste av året forøvrig ligger temperaturen ofte på over 30 grader. Den høye luftfuktigheten i sør forsterker opplevelsen av tropisk varme. Lenger nord i landet blir klimaet langt tørrere, men temperaturene er også høyere.

Folk og samfunn

Skoledeltakelsen i Benin har økt sterkt de siste ti årene. I 2015 fullførte 78% av barn barneskolen på normert tid.

Kontrastene i Benin er store. Øverst: En høvding med sin familie i tradisjonelle drakter. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Innbyggertallet i Benin ble i 2011 anslått til 10 millioner. Benins politisk-administrative hovedstad heter Porto Novo og ligger ved kysten nær Nigeriagrensen. Den største byen er Cotonou, som også regnes som kommersiell hovedstad. Cotonou ligger en times kjøring vest for Porto Novo, og har i per dag (2014) trolig mer enn 1 million innbyggere.

Offisielt språk fransk, men det største lokale språket er fon (gbe), og snakkes av folkegruppen fon. Adja er det nest største språket, og folkegruppen adja er beslektet med fon. Yoruba snakkes i sørøst og mina i vest. I nord dominerer dendi, som har mange avarter og et karakteristisk syngende hilserituale. De delvis nomadiske fulaniene (alpular) snakker fulani, og det finnes i tillegge en rekke andre språk som yom/lopka, bariba og dittamari.

Der er et stort religiøst mangfold i Benin. Voudon er den tradisjonelle religionen, og oppgis forsatt som viktigste religion av omlag en femdel av befolkningen. Katolisismen er på fremmarsj, og Afrikas største katolske seminar ligger ved katedralen i Ouidah, strategisk plassert tvers over gaten for byens Voudon Pytontempel. Pinsevennene er aktive, og det finnes en særskilt beninesisk kristen retning som kalles Celestinerne (the Celestial Church of Christ). Celestinerne er godt synlige i sine karakteristiske hvite kjoler og hodeplagg, og man ser ofte grupper av hvitkledde celestinere gjennomføre religiøse renselsessermonier på strendene. I østlige, sentrale og særlig nordlige deler av landet praktiseres islam. Det hersker harmoni og gjensidig respekt mellom de religiøse gruppene i landet.

Benins befolkning er svært fattig. Nær halvparten lever under den internasjonale fattigdomsgrensen på 1.25 dollar dagen (PPP), mens UNDP beregner at ytterligere 13 prosent er i risikosonen for å falle under denne fattigdomsgrensen.

Benin har en svært lav score på UNDP’s indeks for menneskelig utvikling (nummer 166 av 186 land), og faller ytterligere en plass når denne indeksen justeres for interne ulikheter. Landet ligger relativt sett enda lavere på indeksen for likestilling, med en 135 plass av totalt 148 land. På Unicefs ranking av land med høy barnedødelighet er Benin nummer 20 av 195. Førtito prosent av den voksne befolkningen kan lese og skrive.

Stat og politikk

Benin er delt inn i 12 administrative regioner. Hver region er inndelt i mellom 4 og 10 storkommuner ("communes"), med unntak av Littoral som kun omfatter Cotonou by. Kommunene er igjen inndelt i "arrondissementer", mindre geografiske områder som ofte er sentrert rundt en eller flere mindre landsbyer.

Benin er medlem av bl.a. FN og de fleste av FNs særorganisasjoner, bl.a. Verdensbanken og Verdens handelsorganisasjon; Afrikanske Union (AU), ECOWAS (De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap) og Cotonou-avtalen.

Økonomi og næringsliv

Økonomisk aktivitet.

Av /Store norske leksikon ※.

Økonomien i Benin er lite utviklet. Jordbruk bidrar til 1/3 av BNP, og sysselsetter 70 prosent av arbeidsstyrken. Viktigste eksportvare er bomull, og viktigste handelspartner Nigeria. Landet er derfor særlig sårbart for fluktueringer i de internasjonale fibermarkedene og for interne økonomiske omskiftninger i Nigeria. Benins utvikling hemmes avkorrupsjon og nepotisme.

Nær halvparten av alle familier i Benin lever i fattigdom. Landets BNI per capita ligger på om lag 3/4 av gjennomsnittet for landene i Afrika sør for Sahara.

Benin og Norge

Norges engasjement i Benin har vært og er fortsatt svært begrenset.

Det fortelles gjerne lokalt at det har eksistert et dansk-norsk slavefort i byen Ouidah, sør-vest i Benin. Nyere forskning har ikke vært i stand til å bekrefte dette, og det antas at påstanden skyldes en oversettelsesfeil i eldre dokumenter. Det er derimot noe dokumentasjon av handelsvirksomhet mellom Benin og Danmark-Norge på 1700-tallet. Et dansk-norsk skip dokket i byen i 1784-5, men det skal ha ligget ved det britiske fortet, og ikke ved en egen dansk handelsstasjon. Det finnes også andre danske handelsskipsnotater som beskriver kostnader ved slavekjøp fra Ouidah (historisk "Whydah") i dette tidsrommet.

Tidlig på 1980-tallet var det norske oljeselskapet Saga operatør ved prøveboring på Sémé-feltet ved Benins kyst. Prosjektet var mislykket og etterlot Benin med en statsgjeld til Norge på 650 millioner kroner. Norge ble av miljø- og gjeldssletteaktivister ansett som moralsk ansvarlig for både gjelden og miljøproblemer tilknyttet de rustende oljeinstallasjonene, som ble etterlatt av Saga i 1985. Benins restgjeld til Norge på 233 millioner kroner ble slettet i 2003 av regjeringen Bondevik.

I 2013 ble Shell Norge involvert i nye prøveboringsprosjekter på blokk 4 utenfor Benin, denne gangen ledet av det brasilianske selskapet Petrobras. Prosjektet beskyttes av lokale krigsskip på grunn av den tiltakende piratvirksomheten i Guineabukta.

Det tidligere norsk-svenskeide selskapet Scancem International er deleier i det lokale sementselskapet Cimbenin i Cotonou.

Norge har ikke ambassade i Benin, men Benin dekkes av den norske ambassaden i Abuja, Nigeria, samt generalkonsulat i Cotonou. Konsulære relasjoner til Benin går gjennom Benins ambassade i København, eller den norske konsulen i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg