Et tiltak som får noe i gang omtales gjerne som et initiativ. En person som tar ledelsen eller føringen beskrives gjerne som initiativtager.

I statsretten brukes initiativ om retten til å foreslå lover eller grunnlovsbestemmelser. Som regel er denne rett begrenset til statssjef og regjeringsmedlemmer, og medlemmer av nasjonalforsamlingen (Grunnloven § 76).

I noen demokratier, blant annet i kantoner i Sveits og delstater i USA, har også de stemmeberettigede borgere en viss initiativrett. Det kalles folkeinitiativ. Forslag som fremsettes slik, må avgjøres ved folkeavstemning.

I statsvitenskapen tales det i tillegg til det formelle initiativ også om et reelt initiativ. Undersøkelser viser at selv om regjering og parlamentsmedlemmer har den formelle initiativrett, kommer flertallet av forslag til lover og lovendringer opprinnelig fra andre instanser, særlig fra den offentlige forvaltningen, fra offentlige utvalg og råd og fra interesseorganisasjoner. Noen forslag kommer også fra internasjonale organisasjoner og dommere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.