initiativ

Artikkelstart

Initiativ er et tiltak som får noe i gang. En person som tar ledelsen eller føringen beskrives gjerne som initiativtager. Initiativ brukes også om en trang og en evne til å få noe i gang, om virkelyst og tiltakslyst.

Faktaboks

Uttale

initsiatˈiv

Etymologi
fra fransk initiative, til latin initiare, se initiere

I statsretten brukes initiativ om retten til å foreslå lover eller grunnlovsbestemmelser. Som regel er denne rett begrenset til statssjef og regjeringsmedlemmer, og medlemmer av nasjonalforsamlingen (Grunnloven § 76).

I noen demokratier, blant annet i kantoner i Sveits og delstater i USA, har også de stemmeberettigede borgere en viss initiativrett. Det kalles folkeinitiativ. Forslag som fremsettes slik, må avgjøres ved folkeavstemning.

I statsvitenskapen tales det i tillegg til det formelle initiativ også om et reelt initiativ. Undersøkelser viser at selv om regjering og parlamentsmedlemmer har den formelle initiativrett, kommer flertallet av forslag til lover og lovendringer opprinnelig fra andre instanser, særlig fra den offentlige forvaltningen, fra offentlige utvalg og råd og fra interesseorganisasjoner. Noen forslag kommer også fra internasjonale organisasjoner og dommere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg