Faktaboks

Google
Etymologi
navnet er et ordspill på tallet googol, ti opphøyd i hundre, og er en fantasifull overdimensjonering av mengden nettsider Google kan søke i. Tallet googol overgår antall atomer i universet.
Uttale

gˈuːgel

engelsk uttale: gˈoːgel

Googles logo, versjon fra 2015
©2018 Google LLC All rights reserved. Google and the Google logo are registered trademarks of Google LLC.
Googles logo, versjon fra 2015
Av .

Google er et amerikansk multinasjonalt selskap som er mest kjent for verdens mest brukte søkemotor med samme navn. Selskapet tilbyr også andre internett-relaterte produkter og tjenester, som e-post (Gmail), kart (Google Maps) og kontorpakke (Google Docs). Selskapet står bak mobiloperativsystemet Android og nettleseren Google Chrome. De eier også videotjenesten YouTube. I bedriftssammenheng tilbyr Google blant annet produktivitetspakke (Google Apps), reklamenettverk (Google Ads) og nettanalyse (Google Analytics).

Google ble grunnlagt i 1998 av Larry Page og Sergey Brin. Google har vokst raskt og ble børsnotert i 2004. Hovedkontoret ligger i Mountain View i Silicon Valley, California. I 2015 ble selskapet restrukturert, og har fra da av vært eid av Alphabet Inc. hvor Larry Page er konsernsjef og Sergey Brin er president frem til 2019. Sundar Pichai fortsetter som toppsjef i Google og overtar også som toppsjef i Alphabet.

Google dekker med alle sine tjenester en svært stor del av folks internettbruk, og sitter på store mengder data om sin enorme brukergruppe. Selskapet har derfor de siste årene fått kritikk i mange saker saker som gjelder personvern, opphavsrett og sensur.

Gmail

Gmail er en nettbasert e-posttjeneste som ble lansert i april 2004. Navnet er en forkortelse for Google Mail. Tjenesten tilbyr en viss mengde lagringsplass og brukeren får tildelt en e-postadresse (xxx@gmail.com) og Google-konto ved registrering, som også kan brukes med de andre tjenestene Google tilbyr.

Google Play

Google Play, er en nettbutikk og digital distribusjonsplattform for Android og Google TV, som er utviklet av Google, som fungerer som mobil nettbutikk for apper, musikk, filmer og bøker. Kjøpt innhold er tilgjengelig på tvers av Android-enheter. Google Play ble innført i mars 2012 da Google fusjonerte forgjengerne Android Market (lansert oktober 2008) og Google Music.

Google Chrome

Chrome er en nettleser som er utviklet av Google. Den ble lansert i 2008. Mesteparten av funksjonaliteten i Chrome stammer fra åpen kildekode-prosjektet Chromium, som er driftet av Google.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg