det globale sør

Artikkelstart

Det globale sør (eller bare «sør») er en betegnelse for land i verden som har hatt relativt lite nytte av den enorme framgang i velstand og velferd som har skjedd i noen av verdens land de siste par hundre år.

Betegnelsen er nesten synonym med utviklingsland eller den tredje verden. «Den tredje verden» er nesten gått ut av bruk, men «det globale sør» og «utviklingsland» brukes parallelt.

Ofte er det likevel en viss betydningsforskjell mellom uttrykkene. Utviklingsland viser vanligvis til bestemte kjennetegn som definerer en gruppe land: relativt lav nasjonal inntekt og utbredt fattigdom. «Det globale sør» brukes ikke så mye for å markere særtrekk ved en bestemt type land, men for å understreke de samme landenes relative posisjon i verdensøkonomien og internasjonal politikk.

De store skillelinjene i verden, både når det gjelder økonomi og politikk, samsvarer noenlunde med en nord/sør-akse: Selv om det selvsagt er mange unntak, er de fleste land i nord både mer velstående og langt mer innflytelsesrike i internasjonal politikk enn de fleste land i sør.

Les mer i Store norske leksikon:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg