News Corporation

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

News Corporation ble i sin nåværende form etablert i 2013, men har røtter tilbake til 1923, da det startet som et australsk medieselskap. Mediemagnaten Rupert Murdoch overtok selskapet i 1952 med navnet The News Corporation Limited, i dagligtale mest kjent som News Corporation.

Faktaboks

Uttale
njˈu:s kå:pərˈeiʃn

Med Murdoch som eier utviklet selskapet seg til å bli et internasjonalt medieimperium med store eierinteresser, hovedsakelig i Storbritannia, USA og Australia. Det engasjerte seg innenfor de fleste medier, men la spesielt vekt på aviser, forlagsvirksomhet og fjernsyn.

Omorganisering

Murdoch omorganiserte medieimperiet i 2013 til to store, selvstendige enheter – News Corporation som i all hovedsak omfatter avisene, mens Twentieth Century-Fox (21st Century Fox) favnet om film- og tv-produksjonen.

I 2017-2018 ga Robert Murdoch støtet til en ny eierstruktur, som endte med at Twentieth Century Fox ble overdratt til The Walt Disney Company. Han beholdt selv eierskapet i News Corporation.

Ledende aviser

Blant de over 100 avisene News Corporation eier, er Storbritannias største avis The Sun og innflytelsesrike aviser som The Times og The Sunday Times. Ved overtakelsen av avisgruppen Times Newspapers i 1981 lovte Murdoch at eierselskapet ikke ville blande seg inn i den redaksjonelle driften, men ett år senere gikk sjefredaktøren Harold Evans av i protest mot at Murdoch ville dreie avisens linje mot høyre. Da selskapet i 2007 kjøpte Dow Jones, overtok det samtidig avisen The Wall Street Journal, USAs nest største avis.

Ny teknologi

Den nye datateknologien som News Corporation tok i bruk i 1980-årene, og som fagforeningene hadde kjempet imot, revolusjonerte produksjonsprosessen i aviser over hele verden. I 1986 ble 5500 streikende typografer oppsagt, og News Corporation flyttet sine fire Londonaviser fra Fleet Street til et nytt, høyteknologisk avishus i Wapping i Øst-London, hvor de produseres uten medvirkning av grafisk personale.

News Corporation var et av de første selskapene som etablerte seg innen satellittfjernsyn.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg