Amazon

Artikkelstart

Amazon er et stort amerikansk netthandelselskap grunnlagt av Jeff Bezos. Han grunnla selskapet i 1994 som en Internett-bokhandel som ble lansert i 1995. Amazon ble børsnotert i 1997 og har vokst til å bli et av verdens desidert største selskaper, både målt etter børsverdi og omsetning. Selskapet hadde i 2017 en omsetning på over 177 milliarder amerikanske dollar og over 300 000 ansatte.

Faktaboks

Også kjent som
amazon.com

Vareutvalget omfatter klær, forbrukerelektronikk, bøker, musikk, film, kontorutstyr med mer, både nytt og brukt, og står blant annet bak strømmetjenesten Amazon Prime.

Selskapet har vært en foregangsbedrift i brukervennlighet og utnyttelsen av interaktiv internett-teknologi, blant annet ved utstrakt bruk av registrerte kundedata i tilretteleggingen av den presentasjonen kundene møter på nettstedet, og ved å legge inn lenker fra andre populære nettsteder.

Med Amazons suksess har eieren Jeff Bezos flere ganger blitt kåret til verdens rikeste person. Ifølge medieselskapet Bloomberg hadde han i 2018 en formue på 155 milliarder dollar, noe som også gjorde ham til det rikeste mennesket i verdens moderne historie.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg