Faktaboks

Amazon
amazon.com
Amazons logo

Amazon er et børsnotert amerikansk netthandelselskap grunnlagt av Jeff Bezos. Selskapet ble grunnlagt i 1994 som en internett-bokhandel og ble lansert året etter. Selskapets vareutvalg omfatter klær, forbrukerelektronikk, bøker, musikk, film, kontorutstyr med mer, både nytt og brukt. I tillegg til netthandel har selskapet også virksomhet innen butikkdrift og står blant annet bak strømmetjenesten Amazon Prime. Med selskapets suksess har eieren, Jeff Bezos, flere ganger blitt kåret til verdens rikeste person.

Selskapet hadde i 2021 en omsetning på omtent 470 milliarder amerikanske dollar og over 1,6 millioner ansatte.

Historikk

Jeff Bezos
Jeff Bezos er grunnlegger og eier av nettbutikken Amazon og har flere ganger blitt kåret til verdens rikeste person.

Amazon ble stiftet i 1994 av Jeff Bezos som en internett-bokhandel. Selskapet ble stiftet under navnet Cadabra.inc, men byttet kort tid etter etableringen navn til Amazon, før selve bokhandelen ble lansert året etter. I 1997 ble Amazon børsnotert på NASDAQ og har siden blitt et av verdens største selskaper, både målt etter børsverdi og omsetning. Året etter børsnoteringen kjøpte selskapet opp IMDb, en database med informasjon om filmer, TV-serier, hjemmevideoer, videospill og strømmeinnhold. Tidlig i 2000 fikk selskapet sin gjenkjennbare logo, som selskapet fortsatt bruker i dag, før virksomheten i 2001 for første gang oppnådde fortjeneste.

Oppkjøp og utvidelse

Twitch-logen.

Strømmeplattformen Twitch eies av Amazon.

Twitch-logen.
Av /Shutterstock.

Selskapet har i nyere tid kjøpt opp flere selskaper. Blant annet kjøpte Amazon opp Twitch i 2014, en strømmetjeneste med fokus på streaming av videospill. Tre år senere kjøpte selskapet opp Whole Foods Market, en større butikkjede, og fra 2017 har det hatt virksomhet innen dagligvarehandel.

I 2018 lanserte selskapet Amazon Go, en butikkjede som bruker kameraer og sensorer for å registrere produktene kundene plukker ned fra hyllen. På denne måten trenger butikken ingen ansatte i kassen, og kunden blir automatisk trukket penger fra sin Amazon-konto. I 2021 hadde selskapet over 30 Amazon Go-butikker. Det samme året lanserte selskapet Amazon 4-star, en butikk i Soho i New York som kun selger produkter med fire eller flere stjerner, fra rundt om i New York.

Vekst

For å tilpasse seg økningen i etterspørsel av netthandel og skytjenester under koronapandemien ansatte selskapet omtrent 500 000 mennesker i 2020. Året etter, i 2021, gikk selskapets grunnlegger, Jeff Bezos, av som administrerende direktør. Stillingen ble overtatt av Andy Jassy, som fra 2016 var administrerende direktør for Amazon Web Services.

Selskapet har siden oppstarten vært en foregangsbedrift i brukervennlighet og utnyttelsen av interaktiv internett-teknologi, blant annet ved bruk av kundedata i tilretteleggingen av den presentasjonen kundene møter på hjemmesiden, og ved å legge inn lenker fra andre populære nettsteder.

Kritikk

Amazon har siden tidlig 2000-tallet fått kritikk, blant annet for sine metoder for å forhindre direktesalg fra tredjeparter, prisdiskriminering og for å være eier av markedsplassen, der selskapet også selger egne produkter. Blant annet valgte selskapet i 2015 å fjerne produkter som konkurrerte med Amazons egne produkter. For eksempel ble alle oppføringer av Chromecast og Apple TV, som konkurrerer med Amazon Fire TV, fjernet fra markedsplassen.

Selskapet har også fått kritikk for behandlingen av de ansatte. Amazon har blant annet blitt anklaget for å ha sparket ansatte som ikke møtte på jobb under permisjon, dårlige arbeidsforhold ved selskapets lagre, rasediskriminering samt sine praksiser ved ansettelser. Eksempelvis ble selskapet klaget inn av The National Labor Relations Board, også kjent som NLRB, i desember 2020, for å ha sparket en ansatt som oppfordret til bedre arbeidsforhold på lageret under koronapandemien.

Organisering gjennom fagforeninger

Amazon-protest

Forsøk på fagorganisering i Amazon har blitt møtt med stor motstand.

Amazon-protest
Av /REUTERS.

Selskapet har siden tidlig 2000-tallet motsatt seg fagforeningers innsats for å organisere selskapets ansatte i både Storbritannia og USA. I 2001 ble omtrent 850 ansatte i Seattle permittert etter at de organiserte seg. Selskapet ble i ettertid anklaget av Washington Alliance of Technological Worker, også kjent som WashTech, for brudd på fagforeningsloven. WashTech hevdet i tillegg at ledere i bedriften utsatte ansatte for trusler og propaganda. Amazon har, fra begynnelsen, nektet for at det er en kobling mellom permitteringene og organiseringen som ble gjennomført av de ansatte.

Den største fagorganiseringen som har vært gjennomført av ansatte i Amazon, ble gjennomført i 2021 og møtte stor motgang. De ansatte som var med på organiseringen, ble medlemmer av Retail, Wholesale and Department Store Union, en amerikansk fagforening etablert i 1937.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg