British Broadcasting Corporation

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

BBC er det statlige, ikke-kommersielle britiske kringkastingsselskapet. Det ble opprettet i 1927 etter kongelig charter. BBC overtok etter det private British Broadcasting Company, som drev kringkastingsvirksomhet fra 1922. BBCs charter er senere stadig blitt fornyet.

Faktaboks

Uttale
brˈitish broadcasting corporation
Også kjent som
British Broadcasting Corporation

BBC finansieres i første rekke gjennom lisensavgift for fjernsynsmottakere, og 94 prosent av selskapets inntekter kommer fra lisensinnbetaling. I spissen for BBC står The Board of Governors, med 12 medlemmer utnevnt av regjeringen, vanligvis for en periode på fem år. Dette styret er ansvarlig utad for virksomheten i BBC.

Nasjonal virksomhet

Fra 1946 sendte BBC tre nasjonale radioprogram, fra 1967 fire, fra 1990 fem, nå er antallet oppe i 10. Det sendes i tillegg egne regionale program for Skottland, Wales og Nord-Irland. Det er også en lang rekke lokale radiostasjoner i virksomhet. BBC driver også også flere nettsider.

BBC har fire vanlige, nasjonale fjernsynskanaler, to barnekanaler, en nyhetskanal, en politikkanal og en interaktiv TV-tjeneste. Regulære fjernsynssendinger startet i 1936, og Storbritannia ble dermed verdens første nasjon på området. Sendingene foregikk i mange år på en egen teknisk standard (405 linjer). Etter hvert ble denne gradvis erstattet av en europeisk 625-linjers standard, og 405-linjers standarden ble avviklet helt i 1984. BBC startet i 1967 regulære fargefjernsynssendinger som det første selskapet i Europa.

Både innen programproduksjon og teknologi regnes BBC blant de fremste i verden. BBC-programmer har vunnet en lang rekke priser og premier, og på teknisk side har institusjonen vært en pioner, blant annet når det gjelder fargefjernsyn, stereokringkasting og tekst-TV.

BBC konkurrerer med kommersielle selskaper på alle områder, både innen radio, fjernsyn og nettsider nasjonalt og regionalt.

Internasjonal virksomhet

BBC startet utenlandssendinger (Empire Service) i 1932 som en tjeneste til briter i andre deler av det britiske imperiet. Den politiske situasjonen førte til at selskapets sendinger fikk stor betydning også i andre land, og ved utgangen av andre verdenskrig sendte BBC på 45 språk i tillegg til engelsk. BBC World Service sendte i 2004 på 43 språk, og er finansiert ved direkte statstilskudd. Sendingene nyter en utstrakt tillit som seriøse og upartiske.

BBC startet i 1987 fjernsynssendinger over satellitt, først og fremst til videreformidling i skandinaviske kabelnett. BBC World Service Television ble opprettet i 1991, og rene nyhetsprogram ble sendt i flere verdensdeler. En reorganisering fant sted i 1995, da de europeiske sendingene ble delt i kanalene BBC World og BBC Prime, sistnevnte i samarbeid med medieselskapet Pearson. Det er også egne kanaler for USA og Canada, kanaler med matprogrammer, programmer om kunst og historiske personer og en egen kanal med programmer om dyr, Animal Planet. Den siste er et samarbeidsprosjekt med TV-selskapet Discovery Communications.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg