Kjell Bondevik

Gyldendal Norsk Forlag. begrenset

Kjell Bondevik, norsk politiker (KrF), skolemann og folklorist; onkel til Kjell Magne Bondevik. Cand.philol. og magister i folkeminnevitenskap 1927. 1965 ble han utnevnt til dosent i folkeminnevitenskap og folkelivsgransking ved Universitetet i Bergen, men gikk samme år inn i regjeringen. Bondevik kom tidlig med i Kristelig Folkeparti og ble en av partiets ledende skikkelser. Formann Rogaland KrF 1939–50, nestformann i Kristelig Folkeparti 1955–61. Stortingsrepresentant for Rogaland 1950–65, formann i sosialkomiteen 1954–61. Parlamentarisk leder 1961–65.

Bondevik var sosialminister i Lyngs regjering 1963 og kirke- og undervisningsminister i den borgerlige firepartiregjeringen 1965–71. I hans tid som kirke- og undervisningsminister ble det gjennomført en rekke reformer på skole- og undervisningsvesenets område, bl.a. lov om støtte til private skoler, lov om grunnskolen med 9-årig skoleplikt, innføring av borteboerstipendier til ungdom under utdannelse og opprettelse av distriktshøyskoler og av universiteter i Trondheim og Tromsø. Etter at regjeringen hadde søkt avskjed 2. mars 1971, ble Bondevik av de fire koalisjonspartier bedt om å danne ny regjering. Forsøket ble imidlertid mislykket, og Bondevik kom med sitt kjente utsagn til pressen: «Eg er djupt såra og vonbroten».

Bondevik spilte en fremtredende rolle i kristelige organisasjoner og i arbeidet for målsak og avholdssak. Som folklorist er han mest kjent for sine arbeider Jordbruket i norsk folketru (2 bd., 1933 og 1950) og Studiar i norsk segnhistorie (1947).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.