Dosent er tittelen knyttet til en undervisningsstilling (et dosentur) ved et universitet eller en høyskole. Stillingen oppnås normalt ved opprykk fra stilling som førstelektor.

Frem til 1985 var et dosentur ved et norsk universitet eller høyskole en vitenskapelig stilling på nivå under professor. Forskjellen mellom en dosent og en professor bestod vanligvis i at professoren måtte dokumentere større bredde og mer omfattende vitenskapelig produksjon enn dosenten. Fra 1985 fikk alle dosenter i Norge tittelen professor, og tittelen dosent ble avviklet.

Stillingsbetegnelsen ble likevel beholdt for distriktshøyskolene som en høyere undervisningsstilling (høyskoledosent). I senere tid har tittelen blitt gjeninnført for hele universitets- og høgskolesektoren. Fra 2006 har tittelen vært brukt som en opprykkstittel for førstelektorer.

Siden et dosentur i dag er en undervisningsstilling kan en dosent ikke søke opprykk til professor. En dosents kompetanse blir vurdert på grunnlag av undervisningserfaring og faglig bredde, mens en professor vurderes på grunnlag av stor vitenskapelig produksjon og faglig dybde.

I Sverige betegnes innehavere av tilsvarende stilling dels dosent, dels biträdande professor, i USA associate professor.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.