Dosent er tittelen knyttet til en vitenskapelig stilling (et dosentur) ved et universitet eller en høyskole.

Faktaboks

Uttale
dosˈent
Etymologi
av latin ‘undervise’

En dosent er i stillingsstrukturen ved universiteter og høyskoler formelt på samme nivå som professor, men har en faglig basis rettet mot yrkesfeltet. I tillegg til undervisningserfaring, er det grunnleggende kravet for å kunne tilkjennes dosentkompetanse omfattende forsknings- og utviklingsarbeid innen yrkesfeltet.

Frem til 1985 var et dosentur ved et norsk universitet eller høyskole en vitenskapelig stilling på nivå under professor. Forskjellen mellom en dosent og en professor bestod vanligvis i at professoren måtte dokumentere større bredde og mer omfattende vitenskapelig produksjon enn dosenten. Fra 1985 fikk alle dosenter i Norge tittelen professor, og tittelen dosent ble avviklet.

Stillingsbetegnelsen ble likevel beholdt for distriktshøyskolene som en høyere undervisningsstilling (høyskoledosent). I senere tid har tittelen blitt gjeninnført for hele universitets- og høgskolesektoren. Fra 2006 har tittelen vært brukt som en opprykkstittel for førstelektorer.

I Sverige betegnes innehavere av tilsvarende stilling dels dosent, dels biträdande professor, i USA professor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg