Indremisjon, frivillig organisert kristelig virksomhet, som ved forkynnelse og sosiale tiltak utfyller og støtter folkekirkens arbeid i hjemlandet. I Norge var indremisjonen forberedt av haugianismen, men ideen til det organiserte arbeid kom fra Tyskland. Den første indremisjonsforening i Norge ble stiftet i Skien 1853 av G. A. Lammers.

Tre indremisjonsforbund er knyttet til Den norske kirke:

1) Kirkens Bymisjon ble stiftet i 1855 under navnet Foreningen Indre Mission i Christiania (senere Christiania Indre Mission, Oslo Indremisjon). Organisasjonen har drevet et omfattende kristelig og sosialt arbeid i Oslo og, i de senere år gjennom søsterorganisasjoner en rekke steder i Norge.

2) Det norske lutherske Indremisjonsselskap ble i 1868 stiftet under navnet Den Norske Lutherstiftelse som landsomfattende organisasjon for indremisjon. Målet var å fremme kristelig opplysning og liv, særlig ved spredning av kristelig litteratur. 2001 ble Det norske lutherske Indremisjonsselskap og Santalmisjonen slått sammen til Normisjon.

3) Det Vestlandske Indremisjonsforbund ble grunnlagt i Bergen 1898; fra 2000 skiftet organisasjonen navn til Indremisjonsforbundet. Forbundet preges av teologisk konservatisme og en radikal frikirkelig profil.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.