Indremisjon, frivillig organisert kristelig virksomhet, som ved forkynnelse og sosiale tiltak utfyller og støtter folkekirkens arbeid i hjemlandet. I Norge var indremisjonen forberedt av haugianismen, men ideen til det organiserte arbeid kom fra Tyskland. Den første indremisjonsforening i Norge ble stiftet i Skien 1853 av G. A. Lammers.

Tre indremisjonsforbund er knyttet til Den norske kirke:

1) Kirkens Bymisjon ble stiftet i 1855 under navnet Foreningen Indre Mission i Christiania (senere Christiania Indre Mission, Oslo Indremisjon). Organisasjonen har drevet et omfattende kristelig og sosialt arbeid i Oslo og, i de senere år gjennom søsterorganisasjoner en rekke steder i Norge.

2) Det norske lutherske Indremisjonsselskap ble i 1868 stiftet under navnet Den Norske Lutherstiftelse som landsomfattende organisasjon for indremisjon. Målet var å fremme kristelig opplysning og liv, særlig ved spredning av kristelig litteratur. 2001 ble Det norske lutherske Indremisjonsselskap og Santalmisjonen slått sammen til Normisjon.

3) Det Vestlandske Indremisjonsforbund ble grunnlagt i Bergen 1898; fra 2000 skiftet organisasjonen navn til Indremisjonsforbundet. Forbundet preges av teologisk konservatisme og en radikal frikirkelig profil.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.