Indremisjon, frivillig organisert kristen virksomhet, som ved forkynnelse og sosiale tiltak utfyller kirkens arbeid i hjemlandet.

Indremisjonsselskapet har vært aktive i den norske kirkedebatten. Flere av bevegelsens ledere, blant annet Gisle JohnsonSigurd OdlandJohan Martin WisløffOle Hallesby og Gunnar Prestegård, har stått for en konservativ, bibeltro retning og vært aktive motstandere av det de har oppfattet som liberal teologi.

I Norge var haugianismen en forløper for indremisjonen, men ideen til det organiserte arbeidet kom fra Tyskland. Den første indremisjonsforening i Norge ble stiftet i Skien i 1853 av Gustav Adolph Lammers. Indremisjonen har vært nært knyttet til Den norske kirke, men framstår som en egen uavhengig bevegelse.

Tre indremisjonsforbund er knyttet til Den norske kirke:

1) Kirkens Bymisjon ble stiftet i 1855 under navnet Foreningen Indre Mission i Christiania (senere Christiania Indre Mission, Oslo Indremisjon). Organisasjonen har drevet et omfattende kristelig og sosialt arbeid i Oslo og, i de senere år gjennom søsterorganisasjoner en rekke steder i Norge.

2) Det norske lutherske Indremisjonsselskap ble i 1868 stiftet under navnet Den Norske Lutherstiftelse som landsomfattende organisasjon for indremisjon. Målet var å fremme kristelig opplysning og liv, særlig ved spredning av kristelig litteratur. 2001 ble Det norske lutherske Indremisjonsselskap og Santalmisjonen slått sammen til Normisjon.

3) Det Vestlandske Indremisjonsforbund ble grunnlagt i Bergen i 1898. Fra 2000 skiftet organisasjonen navn til Indremisjonsforbundet. Forbundet preges av teologisk konservatisme og en radikal frikirkelig profil.

Andre kirkesamfunn, som pinsebevegelsen, har brukt ordet ytremisjon om misjon drevet utenfor eget land. De har oppfattet sitt evangeliseringsarbeid i Norge som indremisjon.

  • Hansteen, Carsten, Kristiania indremission 1855- 1904, 1905, Kristiania: Foreningen for indre mission i Kristiania.
  • Rudvin, Ola, Indremisjonsselskapets historie, 1967, Oslo: Lutherstiftelsen.
  • Seland, Bjørg, 1800- og 1900-tallets religiøse bevegelser – Historiografiske perspektiver på forskning og formidling, 2015, Historisk Tidsskrift.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.