utenriks- og forsvarskomiteen

Artikkelstart

Utenriks- og forsvarskomiteen er en av Stortingets faste komiteer, og den ble opprettet i 2009 ved at utenrikskomiteen og forsvarskomiteen ble slått sammen. Komiteen er regnet som den mest prestisjefylte av komiteene på Stortinget. Dens arbeidsområder er utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikk, internasjonal bistand og saker som gjelder avtaler mellom Norge og andre stater eller internasjonale organisasjoner. Komiteen behandler også saker som gjelder norske interesser på Svalbard og i andre polarområder.

Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen

Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen består av de ordinære medlemmene av utenriks- og forsvarskomiteen pluss Stortingets president og lederne i partigruppene (hvis disse ikke allerede er medlemmer). Valgkomiteen kan også oppnevne ytterligere medlemmer. Komiteens oppgave er å drøfte viktige utenriks- og sikkerhetspolitiske spørsmål med regjeringen før beslutninger fattes. I motsetning til andre stortingskomiteer fungerer denne altså ikke primært som saksforberedende organ for Stortingets beslutningsorganer, men som rådgivende organ overfor regjeringen.

Komiteens møter er hemmelige, hvis intet annet blir bestemt. Komiteens leder sammenkaller til møter når vedkommende finner at det er nødvendig, men også statsministeren, utenriksministeren eller en tredjedel av komitemedlemmene kan anmode om et møte. Komiteen kan sammenkalles også mellom sesjonene.

Utenrikskomiteens historie

Utenrikskomiteens historie går tilbake til 1917. Dette året ble det opprettet en spesialkomitè for utenrikske anliggender. I 1923 ble denne komiteen opphevet, og utenrikssakene ble overført til konstitusjonskomiteen, som ble forsterket med fem medlemmer. I 1925 ble navnet på komiteen endret til utenriks- og konstitusjonskomiteen. Når denne ble supplert med presidentskapet og de parlamentariske lederne, gikk den under navnet den utvidede utenriks- og konstitusjonskomite.

Etter valget i 1993 overtok den nyopprettede kontroll- og konstitusjonskomiteen ansvaret for de konstitusjonelle sakene, mens utenrikskomiteen fortsatte med utenrikssakene. I 2009 ble så denne slått sammen med forsvarskomiteen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Arthur Wiik

Savner en kort oppsummering av historien til komiteen. Finner en på Wikipedia, men skulle likt å vite hva komiteen har blitt kalt tidligere i historien, fra en troverdig kilde. Hadde det vært mulig å legge til?
Vennlig hilsen Arthur

skrev Jon Gisle

Jeg skal se hva jeg kan finne ut.

Mvh
Jon Gisle

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg