utenriks- og forsvarskomiteen

Utenriks- og forsvarskomiteen, en av Stortingets faste komiteer, opprettet i 2009 ved at utenrikskomiteen og forsvarskomiteen ble slått sammen. Komiteen er regnet som den mest prestisjefylte av komiteene på Stortinget. Dens arbeidsområder er utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikk, internasjonal bistand og saker som gjelder avtaler mellom Norge og andre stater eller internasjonale organisasjoner. Komiteen behandler også saker som gjelder norske interesser på Svalbard og i andre polarområder.

Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen består av de ordinære medlemmer av komiteen pluss Stortingets president og lederne i partigruppene (hvis disse ikke allerede er medlemmer). Valgkomiteen kan også oppnevne ytterligere medlemmer. Komiteens oppgave er å drøfte med regjeringen viktige utenriks- og sikkerhetspolitiske spørsmål før beslutninger fattes. Denne komiteen fungerer altså ikke primært som saksforberedende organ for Stortingets beslutningsorganer, men som rådgivende organ overfor regjeringen. Komiteens møter er hemmelige, hvis intet annet bestemmes. Komiteens leder sammenkaller til møter når vedkommende finner at det er nødvendig, men også statsministeren, utenriksministeren eller en tredjedel av komitémedlemmene kan anmode om et møte. Komiteen kan sammenkalles også mellom sesjonene.

Eksterne lenker

Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget

Kommentarer (2)

skrev Arthur Wiik

Savner en kort oppsummering av historien til komiteen. Finner en på Wikipedia, men skulle likt å vite hva komiteen har blitt kalt tidligere i historien, fra en troverdig kilde. Hadde det vært mulig å legge til?
Vennlig hilsen Arthur

skrev Jon Gisle

Jeg skal se hva jeg kan finne ut.

Mvh
Jon Gisle

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg