folkloristikk

Artikkelstart

Folkloristikk er studiet av ikke-materiell folkekultur. Tidligere ble denne disiplinen kalt folkeminnevitenskap. Som universitetsfag regnes folkloristikk som en disiplin innenfor feltet kulturhistorie eller kulturvitenskap. Folklorister har tradisjonelt arbeidet med materiale som folkediktning, folkeviser, sagn, eventyr og ballader. Folketro, skikker og trosforestillinger er også folkloristikkens område.

Interessen for folkekulturen kan føres tilbake til opplysningstiden på 1700-tallet. Som en del av opplysningstidens reformarbeid måtte folkekulturen dokumenteres og forstås for å utrydde overtro og uvitenhet, og spre opplysning blant folket. På 1800-tallet fikk studiet av folkekulturen en nasjonsbyggende funksjon, og folkekulturen fikk betydning som en del av en bredere kulturhistorisk utvikling.

Andreas Faye (1802-1869) publiserte den første samlingen folkeminnestoff i Norge, «Norske Sagn» i 1833. Moltke Moe (1859-1913) ble Norges første professor i folkloristikk i 1886 da han ble professor i folkemål med forelesningsplikt i folkeminne, og fra 1899 ble han professor i folketradisjoner og middelalderlitteratur. Norsk Folkeminnesamling, som ble opprettet i 1914, var viktig for grunnleggelsen av faget folkloristikk på Universitetet i Oslo.

I dag blir folkloren forstått som levende kommunikasjon, heller enn bare tekstlige overleveringer, og det er et større fokus på kontekst og folketroforestillingenes sosiale funksjon enn tidligere. Aktører, fortellere og sangere oppfattes mer som tradisjonsskapere fremfor tradisjonsbærere. Viktige begreper innenfor faget er tradisjon, muntlighet og teorier om narrativitet.

I 2002 ble fagene etnologi og folkloristikk slått sammen til ett fag, hetende kulturhistorieUniversitetet i Oslo, og kulturvitenskap på Universitetet i Bergen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Eriksen, Anne og Selberg, Torunn 2006. Tradisjon og fortelling. En innføring i folkloristikk, Pax Forlag, Oslo.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg