Skanderborg

Skanderborg kommunes logo benytter at Danmarks høyest beliggende område, Ejer Bjerge, ligger i kommunen.
Skanderborg kommunes logo

Skanderborg er en kjøpstad og stasjonsby beliggende på Jylland i Danmark, administrativt sentrum i Skanderborg Kommune, Region Midtjylland. Byen har 18 849 innbyggere i 2017 og ligger vakkert til i et småkupert landskap ved Skanderborg Sø. Danmarks høyest beliggende område, Ejer Bjerge med toppene Ejer Bavnehøj og Møllehøj ligger like utenfor byen.

Landsbyen Skanderup er første gang nevnt i 1176, på 1200-tallet ble det anlagt en kongelig borg, som under kong Frederik 2. på 1570-tallet ble ombygget til renessanseslott. Byen fikk kjøpstadsrettigheter i 1583. Slottet ble revet i 1767, men slottskapellet og det minste tårnet ble overdratt byen som soknekirke.

Hovedaksen i byen er Adelgade mellom Slotsholmen ved Skanderborg Sø i sør og Skanderborg Kirke i nord. Her er det gamle kjøpstadsmiljøet bevart, med blant annet den eldste delen av byen med Amtsgården fra 1804, Rådhuset fra 1860 og politistasjonen ved torget. På en tidligere industritomt mot innsjøen ligger Kulturhuset og Byparken, tegnet av arkitektfirmaet Kjær & Richter.

Den første Jernbanelinjen åpnet i 1868. Institusjonen Sølund ble oppført i 1935 som en del av De Kellerske Åndssvageanstalter. På nordsiden ligger byens næringsområde, med flere store virksomheter innen jern og metall-, maskin- og elektronikkbransjen.

Barnebokforfatteren Ole Lund Kirkegaard vokste opp i Skanderborg, og mange av figurene hans er satt opp som statuer i sentrum.

Skanderborg er vertskap for musikkfestivalen Danmarks smukkeste festival, som hvert år trekker mer enn 50 000 tilskuere. «Smukfest» er Danmarks nest største musikkfestival.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg