.
Søngelpladsen i Skanderborg

Forfatteren Ole Lund Kirkegaard, blant annet kjent for boken Gummi-Tarzan, kom fra Skanderborg, og hans personer og verden benyttes av kommunen for å sette sitt preg på byen. Ved Kulturhuset ligger lekeplassen Sløngelpladsen.

Søngelpladsen i Skanderborg
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Smukfest
Smukfest er en av Danmarks største musikkfestivaler med 60.000 daglige besøkende, og ble arrangert første gang i 1980.
Smukfest
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Skanderborg er en by og en kommune øst på Jylland i Danmark. Skanderborg tilhører Region Midtjylland. Kommunen hadde 65 138 innbyggere i 2023 og har et areal på 436 kvadratkilometer. Skanderborg by er administrativt sentrum i kommunen. Byen hadde 20 079 innbyggere i 2023

Kommunen ble etablert ved kommunereformen i 2007 som en sammenslåing av kommunene Galten, Hørning, Ry, gamle Skanderborg og deler av Voerladegård sogn. Kommunens administrasjonssenter ligger i Skanderborg by.

Danmarks høyeste naturlige punkt Møllehøj (170,86 meter over havet DVR 90), Ejer Bavnehøj og Møgelhøj ligger i Ejer Bjerge, sydvest i kommunen. Himmelbjerget ligger i vest. Skanderborg er i økende grad blitt et forstadsområde til Århus, men ellers er næringslivet preget av elektronikk, handel, finans, konfeksjon og plast.

Kommunens største byer etter folketall i 2017, innbyggertall i parentes:

  • Skanderborg (20 079)
  • Galten (9177)
  • Hørning (8474)
  • Ry (7382)
  • Låsby (2034)
  • Gammel Rye (1590)

Skanderborg by

Friluftsbadet i Skanderborg Sø.
Friluftsbadet i Skanderborg Sø.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Skanderborg by er ligger vakkert til i et småkupert landskap ved Skanderborg Sø. Danmarks høyest beliggende område, Ejer Bjerge med toppene Ejer Bavnehøj og Møllehøj ligger like utenfor byen.

Hovedaksen i byen er Adelgade mellom Slotsholmen ved Skanderborg Sø i sør og Skanderborg Kirke i nord. Her er det gamle kjøpstadsmiljøet bevart, med blant annet den eldste delen av byen med Amtsgården fra 1804, Rådhuset fra 1860 og politistasjonen ved torget. På en tidligere industritomt mot innsjøen ligger Kulturhuset og Byparken, tegnet av arkitektfirmaet Kjær & Richter.

Skanderborg er en stasjonsby. Den første jernbanelinjen åpnet i 1868. Institusjonen Sølund ble oppført i 1935 som en del av De Kellerske Åndssvageanstalter. På nordsiden ligger byens næringsområde, med flere store virksomheter innen jern og metall-, maskin- og elektronikkbransjen.

Historikk

Landsbyen Skanderup er første gang nevnt i 1176, på 1200-tallet ble det anlagt en kongelig borg, som under kong Frederik 2. på 1570-tallet ble ombygget til renessanseslott. Byen fikk kjøpstadsrettigheter i 1583. Slottet ble revet i 1767, men slottskapellet og det minste tårnet ble overdratt byen som soknekirke.

Kultur

Barnebokforfatteren Ole Lund Kirkegaard vokste opp i Skanderborg, og mange av figurene hans er satt opp som statuer i sentrum.

Skanderborg er vertskap for musikkfestivalen Danmarks smukkeste festival, som hvert år trekker mer enn 50 000 tilskuere. «Smukfest» er Danmarks nest største musikkfestival.

Ry

Ry er lokalt senter ved Gudenå i det naturskjønne Midtjyske Søhøjland. Byen har allsidig industri og betydelig utpendling til Århus. Kildebergprosjektet er et omfattende byutviklingsprosjekt som forener boliger, arbeidsplasser og fritid, og sto ferdig i 2015. Den opprinnelige Ry heter Gammel Ry, mens Ry først ble anlagt ved jernbanens ankomst i 1871 og het derfor lenge Ry Station. Ry kirke ble oppført i 1909, med altertavle av Poul Steffensen (1866-1923). Ferskvannsmuseet forteller om livet i og ved Gudenåen.

Ry er mest kjent for Himmelbjerget, som mange feilaktig tror er Danmarks høyeste punkt.

Hørning

Hørning vokste opp som en stasjonsby og har siden 1960 seksdoblet innbyggertallet, med stor utpendling til Århus. Hørning kirke ble oppført på slutten av 1100-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg