Hjørring

Hjørring. Torvet med byens gamle rådhus.

Artikkelstart

Hjørring er en stasjonsby på Jylland i Danmark, 45 km nord for Aalborg med 25 764 innbyggere i 2017. Hjørring er administrativt senter for Hjørring kommune og handelssenter for en stor del av Vendsyssel, blant annet sommerhusområdene ved kysten.

Bykjernen er fra middelalderen, og kirken fra 1200-tallet. Hjørring ble kjøpstad i 1243. Området rundt Nørregade er den eldste delen av byen og i den gamle bydelen finnes flere historiske perler, for eksempel de tre middelalderkirkene Sankt Olai, Sankt Hans og Sankt Catharinæ.

Vendsyssel Historiske Museum belyser byens og landsdelens historie, og har en hage med legeurter. Vendsyssel Kunstmuseum har omfattende samlinger tilknyttet området, blant annet av malere som Svend Engelund (1908-2007), Johannes Hofmeister (1914-1990) og Poul Anker Beck (1942-2009). I 2009 ble Vendsyssel Kunstmuseum utvidet med et eget senter over maleren Niels Larsen Stevns (1929-1980). Vendsyssel teater ligger i sentrum og åpnet i 2017.

Byen har allsidig industri, blant annet næringsmiddel- og metallindustri. Byen er skolesenter og huser Hærens Materiellkommando. Hjørring sykehus er byens største arbeidsplass. Hjørring er hjemby for Dana Cup, en av verdens største fotballturneringer som har blitt arrangert årlig siden 1982.

Sør for bygrensen ligger Hjørring Bjerge, et 90 hektar stort naturområde med blant annet et utsiktstårn hvorfra det er utsikt over hele det nordvestlige Vendsyssel. Her ligger Galgebakken som var byens rettersted og som sist ble brukt 22. juli 1822 da bonden Thomas Thomasen Bisp ble halshugget for drapet på sin hustru.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg