Ejer Bavnehøj
På Ejer Bavnehøj står et tårn med inskripsjonen "Reist af det danske folk".
Minnestein, reist ved 75-årsjubileumet for tårnet.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ejer Bavnehøj er en høyde på Midtjylland i Danmark, mellom Horsens og Skanderborg. Høyden er 170,35 meter over havet, og på toppen et firkantet høyt tårn.

Ejer Bavnehøj er Danmarks tredje høyeste terrengpunkt – etter Møllehøj (170,86 meter over havet) og Yding Skovhøj (170,77 meter over havet).

Tårnet består av fire triumfbuer, én i hver himmelretning og er resultatet av en arkitektkonkurranse i regi av Bavnehøjselskabet. Det er tegnet av arkitekt Jens Laustsen og ble innviet 24. august 1924. Tårnet er 12,47 meter høyt og er således det høyeste punktet i Danmark det er mulig for menigmann å komme. På tårnet henger en byste av kong Christian 10, til minne om Danmarks gjenforening med Sønderjylland.

En 13 tonn tung gjenforeningssten ble avduket i 1920 med teksten «Her er jeg sat som Bavtasten De Sønderjyder til Ære Danske de var og Danske de blev Og Danske vilde de være» inngravert. Teksten ble skrevet av den lokale folkeskolelæreren Frederik Sørensen på Bjødstrup skole.

Området er renovert av Skanderborg kommune i samarbeid med Ejer Bavnehøjs Venner, og tårnet har fått bygget en handicapheis i det ene benet. I 2010 ble det åpnet et nytt besøkssenter, Møllehjulet, som fikk Skanderborg kommunes arkitekturpris 2011 «for en fornem detaljeringsgrad tilpasset den runde form og for markant modstykke til det massive firkantede tårn.» Møllehjulet er tegnet av Kurt Kamp og Thomas Graah fra Arkitektfirmaet KAMP.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg