Ejer Bavnehøj, høyde i Danmark, Jylland, Århus amt, mellom Horsens og Skanderborg, 170,35 moh. På toppen et firkantet 12,47 m høyt tårn. Ejer Bavnehøj er Danmarks tredje høyeste terrengpunkt – etter Møllehøj (170,86 moh) og Yding Skovhøj (170,77 moh; tillegges gravhaugen Rodebuske, som utgjør toppen av Yding Skovhøj, blir høyden 172,54 moh.).

Tårnet er tegnet av arkitekt Jens Laustsen. Det ble innviet 24. august 1924, er 12,47 meter høyt og er således det høyeste punkt i Danmark det er mulig å komme. På tårnet er det en byste av kong Christian 10, til minne om Danmarks gjenforening med Sønderjylland. Det består av fire triumfbuer, én i hver himmelretning og er resultatet av en arkitektkonkurranse i regi av Bavnehøjselskabet.

En 13 tonn tung gjenforeningssten ble avduket 1920 med teksten «Her er jeg sat som Bavtasten De Sønderjyder til Ære Danske de var og Danske de blev Og Danske vilde de være» inngravert. Teksten ble skrevet av den lokale folkeskolelæreren Frederik Sørensen på Bjødstrup skole.

Området er renovert av Skanderborg kommune i samarbeid med Ejer Bavnehøjs Venner, og tårnet har fått bygget en handicapheis i det ene benet. I 2010 ble det åpnet et nytt besøkssenter, Møllehjulet, som fikk Skanderborg kommunes arkitekturpris 2011 «for en fornem detaljeringsgrad tilpasset den runde form og for markant modstykke til det massive firkantede tårn.» Møllehjulet er tegnet av Kurt Kamp og Thomas Graah fra Arkitektfirmaet KAMP.

Linker: www.ejer-bavnehoj.dk

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.