Skagen

Skagen. Kystlandskap om vinteren. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Skagen er Danmarks nordligste by, ligger på Skagens Odde på Jylland; tilhører Frederikshavn Kommune, Region Nordjylland. Den hadde 7547 innbyggere i 2023. Innbyggertallet er synkende, men byen trekker til seg et stort antall turister, blant annet fra Tyskland.

Skagen er Danmarks eneste by med fire fyrtårn, og det var her Danmarks første fyr ble oppført i 1561. Byens 34 meter høye vanntårn, som ble oppført i 1934, ble erstattet av trykkregulerende pumper i 1983 og er i dag utsiktstårn. Skagens Bamsemuseum har mer enn 1 000 bamser.

Historikk

Sommerkveld i Skagen
En gruppe skandinaviske malere slo seg ned her fra 1870-årene, blant annet Anna og Michael Peter Ancher, Peder Severin Krøyer, Christian Krohg og Oscar Björck, som var tiltrukket av Skagens spesielle lys. Anna Ancher og Marie Krøyer går tur sammen. Maleri av Peder Krøyer fra 1893.
Av .

Byen er nevnt første gang i 1299 da kong Erik Menved tilbød en sjettedel av den til erkebiskop Esger Juul. Skagen har vært kjøpstad siden 1413 og har i dag både fiskehavn og fiskeindustri. Det er en særpreget by med lave gulkalkede hus, og en tradisjonsrik ferieby med blant annet Klitgården, en tidligere kongelig sommerbolig. Den Tilsandede Kirke ligger to kilometer sør for byen og er et populært turistmål og vartegn.

En gruppe skandinaviske malere slo seg ned her fra 1870-årene, blant annet Anna og Michael Peter Ancher, Peder Severin Krøyer, Christian Krohg og Oscar Björck, som var tiltrukket av Skagens spesielle lys, som skyldes ekstra mange refleksjoner av solstrålene siden Skagen nesten er omringet av sand og vann, noe som tidvis gir et spesielt kraftig motlys. Levirkningen av de norske fjellene bidrar til at Skagen har flere soltimer enn noe annet sted i Danmark. De kunstneriske tradisjoner er bevart, representert i Skagen Museum. I 1858 fikk Erik Brøndum bevilling til å drive et gjestgiveri, og her samlet kunstnerne seg. På Grenen, Danmarks nordligste odde, ligger Skagen Odde Naturcenter, en særpreget bygning i sanden, tegnet av Jørn Utzon.

Skagen fyr

Skagen fyr
Av /RealDania.

Skagen fyr ligger på Skagens Odde. Det er 46 meter høyt og ble oppført i 1858, med tilnavnet Det Grå Fyr. Fyret er tegnet av Niels Sigfried Nebelong (1806-1871). Fyret er åpent på dagtid, 210 trinn fører til toppen. Fra utsiktsplattformen er det storslått utsikt over havet, landet og Skagenby. Det første fyret på Skagen ble oppført i 1560.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg