Ryes Monument
Minnesmerket av Olaf Rye er plassert sentralt i byen, ble avduket 20. august 1876, og er utført av billedhuggeren Andreas Paulsen. Olaf Rye var født i Norge i 1791 og ble drept av tyske kuler utenfor Fredericia under Treårskrigen, den 6. juli 1849.
Ryes Monument
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Fredericia er en havneby ved LillebæltJylland i Danmark. Byen hadde 40 886 innbyggere i 2022 og er administrasjonssenter i Fredericia kommune.

Historie

Byen ble grunnlagt 1649 på befaling av Frederik 3 for å skape en hovedfestning for Jylland og en sikker forbindelse mellom Jylland og øyene. Bykjernen er anlagt som festningsby, og preges av mange lave hus, kirker uten tårn og rettvinklede gateløp. Fredericia fikk visse privilegier som trosfrihet, asylrett og lignende. I årene 1682–1849 var den tilfluktssted for religiøst forfulgte fra utlandet, særlig hugenotter og jøder.

Før festningen ble nedlagt i 1909, kunne det ikke bygges utenfor festningsvollene. Festningsområdet er utlagt til nasjonalt minnesmerke. Navnet ble tatt i bruk i 1664, og er en latinisert form av det opprinnelige Frederiksodde, som igjen var en omdøping av Bers Odde i 1651. Trinitatis kirke er byens hovedkirke, den ble grunnlagt i 1655, men nyoppført i 1689-1690.

Næringsliv

Fredericia er en betydelig industri- og havneby med blant annet landets største bryggeri (i Carlsberg-gruppen). Den store havdybden i Lillebælt er årsaken til at Fredericia havn er Danmarks største godshavn. Jernbanestasjonen er et viktig knutepunkt. Den utgjør en viktig del av det dynamiske «Trekantområdet Danmark», et tett samarbeid mellom åtte kommuner i Østjylland. Fredericia har flere museer, blant annet Bymuseet, Museumsgården Krigsminde og Kruttårnet, oppført i 1675. Fredericiaskolen er en spesialskole for døve og hørselshemmede.

Det tidligere industriområdet på havnen inngår i et omfattende byutviklingsprosjekt over 20-25 år, kalt FredericiaC – kanalbyen ved Lillebælt.

Fredericia er vennskapsby med Kristiansund.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg