Fredericia, havneby i Danmark, Jylland, ved Lillebælt med 40 046 innbyggere i 2015. Betydelig industri- og havneby med bl.a. landets største bryggeri (i Carlsberg-gruppen). Den store havdybden i Lillebælt er årsaken til at Fredericia havn er Danmarks største godshavn. Jernbanestasjonen er et viktig knutepunkt. Den utgjør en viktig del av det dynamiske 'Trekantområdet Danmark', et tett samarbeid mellom åtte kommuner i Østjylland. Bykjernen er anlagt som festningsby, og preges av mange lave hus, kirker uten tårn og rettvinklede gateløp. Trinitatis kirke, oppført 1689-90. Flere museer, bl.a. Bymuseet, Museumsgården Krigsminde og Kruttårnet, oppført i 1675. Fredericiaskolen, spesialskole for døve og hørselshemmede.

Det tidligere industriområdet på havnen inngår i et omfattende byutviklingsprosjekt over 20-25 år, kalt FredericiaC - kanalbyen ved Lillebælt.

Byen ble grunnlagt 1649 på befaling av Frederik 3 for å skape en hovedfestning for Jylland og en sikker forbindelse mellom Jylland og øyene. Byen fikk visse privilegier som trosfrihet, asylrett o.l.; 1682–1849 var den tilfluktssted for religiøst forfulgte fra utlandet, særlig hugenotter og jøder. Før festningen ble nedlagt 1909, kunne det ikke bygges utenfor festningsvollene. Festningsområdet er utlagt til nasjonalt minnesmerke. Navnet ble tatt i bruk i 1664, og er en latinisert form av det opprinnelige Frederiksodde, som igjen var en omdøping av Bers Odde i 1651.

Vennskapsby med Kristiansund.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.