Samsø

.
Samsø
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Samsø er en øy som ligger i Kattegat; tilhører Samsø kommune, Region Midtjylland i Danmark. Øya har et areal på 112 kvadratkilometer og har 3710 innbyggere i 2017. Den største byen er Tranebjerg som har 824 innbyggere i 2017.

Samsø består av to deler sammenbundet med et smalt eid. Det høyeste punktet er Ballebjerg, 64 meter over havet. Naturen er vekslende, Samsø har fine jordbruksområder og gode havner. Fergeforbindelse til Hov (sør for Århus) og Kalundborg. Sommerturismen er omfattende.

Samsø profilerer seg som en «grønn kommune»; en vindmøllepark utenfor sørkysten har siden 2003 gjort det lille utkantsamfunnet mer enn selvforsynt med energi.

Godset Brattingsborg, som utgjør 20 prosent av øyas samlede areal, var i perioden 1677–1921 hovedsete for grevskapet Samsøe, og eies fra 1695 av slekten Danneskiold-Samsø.

Det finnes mer enn 125 gravhauger på Samsø, stort sett alle på den sørligste delen av øya. Dessuten finnes det 25 steder med spor etter stendysser eller jettestuer. Gravhaugene skriver seg fra tidlig bondesteinalder om fram til slutten på vikingetiden da kristendommen ble innført i Danmark. De fleste gravhaugene ligger på privat grunn og kan ikke besøkes uten avtale med grunneieren.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg