Lillebælt med Den Gamle Lillebæltsbro

Lillebælt er et sund i Danmark, mellom Fyn og Jylland. Det er om lag 125 kilometer langt. Dybden er om lag 18 meter i nord, men dypere sørover. Lillebælt er ved Fredericia kun 1 kilometer bredt.

Broforbindelsen mellom Fyn og Jylland over Lillebælt ble opprettet 1935 med den 1178 meter lange Lillebælt-broen. Ny motorveibro ble åpnet i 1970. Det er fergeforbindelse mellom Fyn og Als, Bøjden-Fynshav. Tidligere var det mange fergeruter over Lillebælt.

Broer

Lillebæltsbroen er navnet på to broer som går over Lillebælt, henholdsvis Den gamle Lillebæltsbro og Den nye Lillebæltsbroen. Den Gamle Lillebæltsbroen var den første faste forbindelsen mellom Fyn og Jylland, og ble åpnet i 1935. Broen er 1178 meter lang, 16,5 meter bred og største spenn måler 220 meter. Gjennomseilingshøyden er 33 meter.

Den Nye Lillebæltsbroen er en motorveibro med seks felter som ble åpnet for trafikk i 1970, en 1080 meter hengebro (Danmarks første) med 120 meter høye tårn. Broen er 1700 meter lang, 33,3 meter bred og har et fritt spenn på 600 meter. Gjennomseilingshøyden er 44 meter, men begrenses likevel av gjennomseilingshøyden på Den Gamle Lillebæltsbroen. Fri høyde over vannflaten er 38–42 meter. Under broen arrangeres hvert år festivalen «Rock under broen.»

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg