Trehøje i Mols Bjerge
Trehøje i Mols Bjerge har en karakteristisk form og er synlig på lang avstand.
Trehøje i Mols Bjerge
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Mols er en halvøy på sørkysten av Djursland, på Jylland i Danmark, mellom Kalø Vig og Ebeltoft Vig. Området kalles «molboenes» hjemland. Den viktigste byen er Ebeltoft.

I Mols ligger nasjonalparken Mols Bjerge. Den omfatter det fredede bakkelandskapet Mols Bjerge. I tillegg dekker nasjonalparken et større område som inkluderer både Ebeltoft, flere innsjøer, kystområder og områder med landbruk og skogbruk. Nasjonalparken ble innviet i 2009.

Mols Bjerge

Myr i Danmark
Myr i Mols Bjerge Nasjonalpark i Danmark.
Mols Berge
Utsikt fra Trehøje i Mols Bjerge sørover mot Ebeltoft Vig og Helgenæs.
Mols Berge
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Mols Bjerge har et særpreget landskap og en mangfoldig natur. Det har også en svært rik kulturarv med fortidsminner, møller, borganlegg og landsbymiljøer, samt den gamle kjøpstaden Ebeltoft. Mols Bjerge er gravd ut av smeltevann og regnvann, og med amfilignende hull som oppsto da begravde isklumper smeltet og fikk bakken omkring til å falle sammen.

Sammenlignet med andre områder i Danmark er Mols Bjerge et nedbørsfattig område. Når det er snø i Mols Bjerge, blir det gjerne preparert skiløyper.

Historie

Mennesker bosatte seg tidlig i Mols Bjerge, noe gravhauger og gamle åkrer fra steinalderen forteller om. Den porøse bakken lot seg bearbeide med den tidens primitive redskaper. Bakken ble dyrket noen få år i strekk, og når den var utpint, måtte de pløye opp nye arealer. Den gamle åkeren lot de gro igjen til beitemark. Like nordøst for landsbyen Knebel ligger Poskær Stenhus, en av Danmarks mest imponerende dysser, en steinaldergrav som ble fredet i 1860. Stabelhøjene, to gravhauger fra bronsealderen, er fredet og har aldri blitt undersøkt. Tinghulen har fått navn fordi den var tingsted for de tre sognene som har et felles grensepunkt akkurat der.

Eika kom til Danmark like etter istiden, og uten menneskets påvirkning ville Mols Bjerge fortsatt være dekket av tette eikeskoger. Trefelling til husbygging og brensel, samt husdyrenes gressing, betød at skogen nærmest forsvant. I 1688 sto bare tre små skogholt tilbake.

Mols Bjerge ble tidlig nedlagt som landbruksareal, allerede på 1700-tallet opphørte dyrkingen helt i de områdene som var dårligst egnet. Kratt fikk vokse og utvikle seg til ny løvskog, selv om det totale inntrykket av Mols Bjerge fortsatt var temmelig skogløst. I 1881 ble det tatt initiativ til å plante bartrær.

Steder

Agri er en høyt beliggende landsby i hjertet av Mols Bjerge og omtales ofte som «molboenes hovedstad». Den nevnes allerede i 1203. Agri kirke med deler fra romansk og tidlig middelalder har kalkmalerier som er datert til 1585–1597. Syd for landsbyen ligger Agri Sø, Jyllands høyest beliggende innsjø, 97 meter over havet.

Agri Bavnehøj (137 meter over havet) er det høyeste punktet i Mols Bjerge, har vid utsikt over Molslandet med åser, bakker, viker og bukter, over heder og skoger. Utsikten karakteriseres av mange som den flotteste i Danmark.

Trehøje er en samling på tre gravhauger fra bronsealderen. Trehøje har gitt navn til hele området som til sammen teller 14 gravhauger. Fra gravhaugene er det utsikt mot Samsø, Hjelm og Ebeltoft og langs Jyllands østkyst.

I folkediktning

Et sagn forteller at et troll fra Helgenæs reiste nordover til Djursland for å hente sand. På hjemveien gikk det hull på sekken, og han mistet en klatt som ble til Agri Bavnehøj. Et annet sted skal han ha mistet tre klatter som ble Trehøje. Og det han fikk med seg hjem, ble Ellemandsbjerget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg