Ejer Bjerge

Utsikt vestover fra Møllehøj. Møgelhøj til venstre i bildet.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Ejer Bjerge er et høydedrag mellom Horsens og SkanderborgMidtjylland i Danmark, om lag 5–6 kvadratkilometer, og som når i overkant av 140 meter over havet. Geologisk sett er Ejer Bjerge unikt, da det er mer enn 30 meter høyere enn det omkringliggende terrenget. Ejer Bjerge karakteriseres som Danmarks «tak», og omfatter en rekke av Danmarks høyeste punkter: Vistoftehøj, Lindbjerg, Møgelhøj, Ejer Bavnehøj og Møllehøj i tillegg til flere navnløse terrengpunkter.

Ejer Bjerge rommer kulturhistoriske og landskapsmessige kvaliteter som gjør området til et populært turistmål.

Mest kjent er Ejer Bavnehøj (170,35 meter over havet) med gjenforeningstårnet tegnet av arkitekt Jens Laustsen og oppført i 1924 til minne om Danmarks gjenforening med Nord-Slesvig. Tårnet består av fire triumfbuer – én mot hvert verdenshjørne. På sørveggen henger en portrettbyste av kong Christian 10.

En rekke kulturaktiviteter finner årlig sted på Ejer Bavnehøj; grunnlovsmøter, folkemøter, historiefortelling og musikalsk underholdning. Ejer Bavnehøj eies av Skanderborg Kommune.

Møllehøj (170,86 meter over havet) ble i 2005 målt til å være Danmarks høyeste terrengpunkt. Høydepunktet ligger 270 meter vest for Ejer Bavnehøj, derfor anses de av mange som ett og samme punkt. På Møllehøj sto en hollandsk vindmølle med åttekantet bygningskropp i tre og løkformet hatt bekledd med vinger. Møllen brant ned i 1917, og en stor møllestein er det eneste som er igjen. Møllehøj tilhører Ejer Møllegård.

Fra Ejer Bjerge er det storslått utsikt over morenelandskapet. I klart vær kan man se Himmelbjerget, Samsø og Lillebæltsbroen.

Det går en vandrerute fra Ejer Bavnehøj til Møgelhøj via Møllehøj, som ledd i «Spor i landskabet.» Turen inngår i friluftsaktiviteten BestigBjerge, hvor man kan utforske topper og samle høydemeter i Søhøjlandet, Jyske Ås og på Fyn.

Ejer Bjerge er på Vejdirektoratets liste over nasjonale severdigheter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg