Utsikt vestover fra Møllehøj. Møgelhøj til venstre i bildet.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ejer Bjerge er et høydedrag mellom Horsens og SkanderborgMidtjylland i Danmark, om lag 5–6 kvadratkilometer, og som når i overkant av 140 meter over havet. Geologisk sett er Ejer Bjerge unikt, da det er mer enn 30 meter høyere enn det omkringliggende terrenget. Ejer Bjerge karakteriseres som Danmarks «tak», og omfatter en rekke av Danmarks høyeste punkter: Vistoftehøj, Lindbjerg, Møgelhøj, Ejer Bavnehøj og Møllehøj i tillegg til flere navnløse terrengpunkter.

Ejer Bjerge rommer kulturhistoriske og landskapsmessige kvaliteter som gjør området til et populært turistmål. En rekke kulturaktiviteter finner årlig sted på Ejer Bavnehøj; grunnlovsmøter, folkemøter, historiefortelling og musikalsk underholdning. Ejer Bavnehøj eies av Skanderborg Kommune.

Fra Ejer Bjerge er det storslått utsikt over morenelandskapet. I klart vær kan man se Himmelbjerget, Samsø og Lillebæltsbroen.

Det går en vandrerute fra Ejer Bavnehøj til Møgelhøj via Møllehøj, som ledd i «Spor i landskabet.» Turen inngår i friluftsaktiviteten BestigBjerge, hvor man kan utforske topper og samle høydemeter i Søhøjlandet, Jyske Ås og på Fyn.

Ejer Bjerge er på Vejdirektoratets liste over nasjonale severdigheter.

Møllehøj

Møllehøj
Møllehøj er Danmarks høyest beliggende terrengpunkt, 170,86 meter over havet.
Møllehøj
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Møllehøj (170,86 meter over havet) ble i 2005 målt til å være Danmarks høyeste terrengpunkt. Høydepunktet ligger 270 meter vest for Ejer Bavnehøj, derfor anses de av mange som ett og samme punkt. På Møllehøj sto en hollandsk vindmølle med åttekantet bygningskropp i tre og løkformet hatt bekledd med vinger. Møllen brant ned i 1917, og en stor møllestein er det eneste som er igjen. Møllehøj tilhører Ejer Møllegård.

Ejer Bavnehøj

Ejer Bavnehøj
På Ejer Bavnehøj står et tårn med inskripsjonen "Reist af det danske folk".

Mest kjent er av toppene i Ejer Bjerge er Ejer Bavnehøj (170,35 meter over havet) med gjenforeningstårnet tegnet av arkitekt Jens Laustsen og oppført i 1924 til minne om Danmarks gjenforening med Nord-Slesvig. Det er tegnet av arkitekt Jens Laustsen og ble innviet 24. august 1924. Tårnet er 12,47 meter høyt og er således det høyeste punktet i Danmark det er mulig for menigmann å komme. Tårnet består av fire triumfbuer, én i hver himmelretning og er resultatet av en arkitektkonkurranse i regi av Bavnehøjselskabet. På tårnet henger en byste av kong Christian 10, til minne om Danmarks gjenforening med Sønderjylland.

En 13 tonn tung gjenforeningssten ble avduket i 1920 med teksten «Her er jeg sat som Bavtasten De Sønderjyder til Ære Danske de var og Danske de blev Og Danske vilde de være» inngravert. Teksten ble skrevet av den lokale folkeskolelæreren Frederik Sørensen på Bjødstrup skole.

Området er renovert av Skanderborg kommune i samarbeid med Ejer Bavnehøjs Venner, og tårnet har fått bygget en handicapheis i det ene benet. I 2010 ble det åpnet et nytt besøkssenter, Møllehjulet, som fikk Skanderborg kommunes arkitekturpris 2011 «for en fornem detaljeringsgrad tilpasset den runde form og for markant modstykke til det massive firkantede tårn.» Møllehjulet er tegnet av Kurt Kamp og Thomas Graah fra Arkitektfirmaet KAMP.

Yding Skovhøj

Utsikt fra Yding Skov.
Utsikt fra Yding Skov mot sørvest.
Utsikt fra Yding Skov.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Yding Skovhøj er en moreneås som måler 170,77 meter over havet. Bakken er Danmarks nest høyeste naturlige punkt, etter Møllehøj. På toppen ligger to gravhauger, der det høyeste punktet Rodebuske måler 172,60 meter over havet DVR 90, men menneskeskapte punkter regnes ikke med, ifølge Geodatastyrelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Pihl, Roger: Danmarks Bjerge – fra det laveste til det højeste. Haase Forlag København 2015.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg