Silkeborg

Artikkelstart

Silkeborg er en by ved Gudenå og Silkeborg LangsøJylland i Danmark. Den er administrasjonssenter i Silkeborg kommune og tilhører Region Midtjylland. Byen har 44 333 innbyggere i 2017.

Industriutviklingen begynte på 1800-tallet omkring Michael Drewsens Silkeborg Papirfabrik (1845). Papirfabrikken ble nedlagt i 2000 og har blitt teater, kulturhus, hotell, kino, skole og leiligheter. I kulturhuset ligger papirmuseet Bikuben; et spesialmuseum med fokus på papirfremstilling og Silkeborg som papirby. Det rettvinklete gatenettet er fra tiden da papirfabrikken ble bygget. Restene av et middelalderslott, Silkeborg Slot, ligger på en holme i Silkeborg Langsø. Silkeborg jernbanestasjon er fra 1871 og byen er også en stasjon på jernbanelinjen mellom Skanderborg og Herning.

Silkeborg Museum, en tidligere hovedgård fra 1767, er byens eldste bygning og har en stor utstilling av en glassamling. Silkeborg Kunstmuseum har en omfattende samling av europeisk samtidskunst, hovedsakelig skjenket av Asger Jorn. Byen har også et ferskvannsakvarium og museum med blant annet Tollundmanden, et velbevart moselik fra 400-tallet fvt. Silkeborg er hjemsted for en av Nordens største jazzfestivaler, Riverboat Jazz Festival. Hjulbåten Hjejlen har sitt utgangspunkt her.

Silkeborg er service- og undervisningssenter for et stort område. I dag huser byen mange virksomheter innen elektronikk-, jern- og metall-, tekstil- og beklednings- samt treindustri.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg