Veien til Mandø i Danmark er oversvømmet av tidevannet. Av /iStockphoto. Begrenset gjenbruk

marsk (kyststrekning)

En avosett finner mat på grunt vann nær øya Amrum i den tyske delen av Vadehavet (Wattenmeer).

Avosett
iStockphoto.

Artikkelstart

Marsk er flate strekninger som ligger på det tørre ved fjære, men så vidt er oversvømmet ved flo. De dannes ved lave, flate kyster hvor landet er bygd opp av morene eller andre løse avleiringer og hvor det derfor er mye slam i vannet utenfor kysten.

Faktaboks

Etymologi
middelnedertysk, av ‘hav’

Når tidevannet går inn ved flo, vil det føre store mengder av slam med seg. Det meste av dette føres ut igjen ved fjære, men noe blir liggende igjen, bak øyer eller sandbanker eller fordi det blir holdt tilbake av bunnvegetasjonen. Slik grunnes havet opp til marskland.

Marsk forekommer langs Nordsjøkysten fra Kongeåens utløp ved Ribe i Danmark og videre langs den tyske, nederlandske og nordbelgiske kysten. Dannelsen av marsk kan fremmes kunstig ved demninger. Marskland er fruktbart, men for å kunne dyrkes må det beskyttes mot havet ved diker. Marskkystene er i historisk tid blitt meget forandret på grunn av kysterosjon og utbygging av elver. De største endringene i bebodde områder i nyere tid skyldes imidlertid menneskets påvirkning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Espen Wæhle

Leser marinbiologen Callum Roberts "Ocean of life" - og når det gjelder marsk så vektlegger han i stor grad oppdyrking og nedbygging av marsk som en meget viktig faktor - altså at endringene i marsklandskapet også må tilskrives mennesker og ikke kun "havets herjinger". Mvh Espen Wæhle

svarte Karianne Lilleøren

Hei!

Takk for interessant innspill. Mange av endringene i kystområdene og naturen forøvrig skyldes menneskers påvirkning og drift. Jeg skal se gjennom artikkelen og oppdatere den.

Vennlig hilsen Karianne

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg